Gesloten buis

Anouk stelde deze vraag op 22 januari 2021 om 16:59.

 Oké, wij moeten bij Natuurlunde dus een eigen muzieziek instrument maken/verzinnen. We mogen ook een bestaande zolang het maar werkt. Wij hadden het idee om een buis met een gesloten einde te doen, en dan tegen het gesloten einde(de knoop) te slaan, zodat je geluid kreeg. De lengte hebben we genomen zoals de formule van open en gesloten, maar nu vroegen we ons af of de diameter ook iets doet? Want we hadden het getest bij een kauwgompotje... Open geknipt etc en 2 verschillende diameters met zelfde lengte klonken anders, en natuurlijk de kleinere potjes klonken hoger. Maar hoe zit das dus met de diameter? 

Reacties

Jan van de Velde op 22 januari 2021 om 17:39
dag Anouk,

Anouk

een buis met een gesloten einde , en dan tegen het gesloten einde(de knoop) te slaan, zodat je geluid kreeg. 

Zie bijlage voor een practicum dat ik mijn leerlingen laat doen.... 

Kun jij de antwoorden voorspellen?  Zo ja, dan is nu de vraag, wàt maakt er geluid bij jullie instrument? Dat buisje zelf (sla je er echt tegen?) , of de lucht in de buis? 

Is het dat buisje, en niet zozeer de lucht in dat buisje, zie je dan nu het antwoord op jouw vraag?

En dan wat betreft die luchtkolom: bij een halfopen buis maakt de diameter inderdaad een klein verschil: de vereenvoudigde theorie zegt dat bij een halfopen buis een (lucht)verplaatsingsbuik ontstaat precies aan het open uiteinde :


In werkelijkheid zit die buik een beetje buiten de opening, en hoe groter de diameter van de buis, hoe verder. Dan geven twee buizen van dezelfde lengte maar verschillende diameters toch iets verschillende golflengtes en dus iets verschillende toonhoogtes. De buik steekt dan ongeveer 0,3 keer de diameter voorbij het uiteinde van de buis.

Groet, Jan





Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)