van lichaamswarmte naar energie

Don stelde deze vraag op 18 december 2005 om 23:44.
Wel ik stel me al enige tijd de vraag of het zou mogelijk zijn om, via een inwendig apparaat lichaamswarmte om te zetten in energie, hoe weinig dit ook mag zijn? Moest iemand van jullie daar een antwoord op weten mag je dat gerust laten weten. groeten.

Reacties

Jaap op 19 december 2005 om 00:36
Dag Don Tom,

Het is in principe wel mogelijk om een deel van de inwendige energie ("warmte") van het lichaam om te zetten in een andere energiesoort. Een vereiste is wel dat er een voorwerp of omgeving beschikbaar is met een andere temperatuur. Zonder temperatuurverschil lukt het niet. Het groter het temperatuurverschil tussen het lichaam en de omgeving, hoe beter het lukt.

Misschien voorspelt Ukkel of De Bilt juist krakende vorst? Voor de energieomzetting kunt u bij voorbeeld een thermokoppel gebruiken bestaande uit een zilveren draad waarvan de uiteinden elk aan een draad van ijzer zijn gelast. Prik de ene las in de spieren van uw dijbeen en houd de andere las in de vrieskou. Door het temperatuurverschil wordt een geringe elektrische spanning opgewekt. Daarmee kunt u juist voldoende elektrisch vermogen opwekken om in de behoefte van een fruitvliegje te voorzien.

Een andere mogelijkheid biedt het koelkastprincipe. Leid een stof die bij lichaamstemperatuur in dampvorm overgaat, door een slang die u onder de arm klemt. De ontstane damp kan in theorie een turbine aandrijven en deze kan op zijn beurt een dynamo aandrijven.

Moraal van dit verhaal: begin er niet aan. Inwendige energie van lage temperatuur omzetten naar bij voorbeeld elektrische energie van een aanzienlijk hogere kwaliteit lukt alleen met een allerberoerdst rendement en bezorgt u koude rillingen...

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)