goud in steen

Joop Kessels stelde deze vraag op 12 januari 2021 om 06:19.

 Ik heb in Australie ooit een flink stuk steen gevonden waarin goud zat.
Een goudzoeker vertelde me dat je alleen het gewicht van  het goud kunt achterhalen wat in de steen zit om het eerst te wegen om daarna in water te leggen en daarna weer te wegen.Dan pak je een gelijke steen met het zelfde gewicht en weeg die steen ook waarna je het ook in het water legt.Misschien leg ik het verkeerd uit maar zou hier graag uitleg van willen hebben. mvg Joop

Reacties

Jan van de Velde op 12 januari 2021 om 08:28
dag Joop,

als je een kubieke decimeter steen hebt dan weegt dat, afhankelijk van steensoort, veelal ergens tussen de 2,5 en 3 kg. Dat noemen we de DICHTHEID, in kg/dm³. 
Een kubieke decimeter puur goud weegt ruim 19 kg. 

zou je nou een steen hebben die voor de helft uit goud bestaat, dan zou die steen dus ergens rond de 11 kg wegen, dat valt wel op.

Uw steen zal, als die al goud bevat, waarschijnlijk niet eens kubieke millimeters, maar hoogstens sporen bevatten. Dat legt dus letterlijk geen gewicht in de schaal, en zal niet opvallen. De meetfouten die je maakt zullen groter zijn dan de afwijking in dichtheid veroorzaakt door die goudsporen, ook al omdat ook twee stenen, ook van dezelfde soort uit dezelfde berg, nooit tot ver achter de komma gelijk zullen zijn.  Ht is een natuurproduct hè. 

Eerst meet je nog de massa (kg) van de (kurkdroge) steen op een weegschaal.

Dan hebben we nog het volume van de steen nodig. Dat water gebruik je omdat een steen een onregelmatiger vorm heeft, waarvan het volume  dus niet met een simpel lengte x breedte x hoogte is vast te stellen. Door de steen in een maatglas in water onder te dompelen kun je zien hoeveel het water stijgt, en wat dus het volume (dm³) van de steen moet zijn. 

En die twee deel je op elkaar voor de dichtheid (kg/dm³). 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 12 januari 2021 om 09:00
Dit verhaal lijkt een variant op de oude legende van Archimedes die voor zijn koning een manier moest verzinnen om te kijken of een gouden kroon die de koning werd aangeboden, welk echt van goud was en niet een andere legering die er net zo goudkleurig uitzag maar goedkoper was dan puur goud. En dat te testen zonder de kroon te beschadigen.
Ook dan dompel je de kroon in het water net als een even zware klomp goud. Als het goed is, zullen kroon en klomp evenveel ruimte innemen en de bak water evenveel doen overstromen. Als dat niet zo is (de dichtheid is verschillend, en dus het volume, immers dichtheid = massa/volume = zelfde massa/volume) dan is de kroon niet van alleen maar goud gemaakt.  Met mazzel zit er platina in (duurder dan goud), maar waarschijnlijker met pech zilver, koper of messing.
Toen Archimedes zijn methode in bad bedacht moet hij hebben uitgeroepen "Eureka".
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Archimedes

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwtintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)