gravitatie kracht

eva stelde deze vraag op 09 januari 2021 om 14:27.

 Hoi. Stel dat Mars om Jupiter draait. moet je nier bij M dan de massa van Jupiter EN Saturnus zetten? of alleen de massa van Mars? Het gaat over die formule v= wortel G keer M/r
eva

Reacties

Jaap op 09 januari 2021 om 14:39
Dag Eva,
Met de formule v=√(G⋅M/r) kun je de baansnelheid van Mars uitrekenen als Mars een cirkelbaan volgt om Jupiter. Voor M vul je de massa van het centrale hemellichaam in. Dat is Jupiter in jouw vraag. Dus voor M vul je de massa van Jupiter in en niet de massa van de rondgaande Mars.

De formule geldt alleen voor een cirkelbaan, alleen als Jupiter in rust blijft en alleen als andere hemellichamen zich er niet mee bemoeien.

Ik begrijp niet hoe je komt tot de gedachte dat je misschien de massa van Jupiter én Saturnus zou moeten invullen?
Theo de Klerk op 09 januari 2021 om 14:43
vervang Mars en Jupiter door Maan en Aarde en denk nog eens na. Natuurlijk heeft Saturnus (indien in de buurt) invloed. Maar dat hebben alle planeten ook op de Aarde en Maan. Alleen zijn die invloeden vele malen kleiner dan de dichstbijzijnde. Vandaar dat aarde-maan, zon-aarde, mars-phobos e.d. als enige twee objecten worden gezien. Alle invloeden meenemen kan ook maar is ingewikkeld omdat onderlinge afstanden continu veranderen, dus dat is niet in een paar formules te vangen (netjes gezegd: geen analytische oplossing). Dat heet het drielichamenproblem:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Drielichamenprobleem
eva op 09 januari 2021 om 14:55
In dacht namelijk Gravity kracht , beiden planeten trekken elkaar aan.

Stel nou dat er een satelliet van 1000 kg  om Jupiter draait, moet je dan wel massa Jupiter + 1000 doen?
Jan van de Velde op 09 januari 2021 om 15:08
Dag eva,

Sowieso beetje zinloos hè, 1 898 000 000 000 000 000 000 000 000  kg , om daar nog eens duizend kilogram bij op te tellen? 

Die formule is overigens toch alleen geldig indien de massa van de satelliet veel kleiner is dan die van het centrale hemellichaam.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 09 januari 2021 om 15:10
Ik weet niet wat voor ideeën je allemaal hebt, maar laat die satelliet in een aardbaan draaien en denk nog eens. m is de satelliet, M de planeet in F=GMm/r2 als krachtformule. En beide trekken even hard aan elkaar.
Jaap op 09 januari 2021 om 16:23
Dag Eva,

a. Je schrijft: "In dacht namelijk Gravity kracht , beiden planeten trekken elkaar aan."
Dat is waar. Maar je formule voor de baansnelheid v=√(G⋅M/r) geldt voor de situatie waarin de beide planeten niet dezelfde rol spelen. De formule geldt als de ene massa M in rust blijft (dat is Jupiter in jouw voorbeeld van 14:27 uur) en de andere massa m (Mars in jouw voorbeeld) daar in een cirkelbaan omheen beweegt.

b. Je schrijft: "Stel nou dat er een satelliet van 1000 kg om Jupiter draait, moet je dan wel massa Jupiter + 1000 doen?"
Nee, vul voor M alleen de massa van Jupiter in. De massa m van de satelliet staat niet in de formule.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)