koelkast tegenover de buitenlucht

luca stelde deze vraag op 11 december 2020 om 13:11.

 Wij hebben thuis de oude wijsheid dat je iets beter kan afkoelen in onze koelkast (die op 3° staat) dan in de buitenlucht wanneer het daar rond het vriespunt ligt. Dit zou komen omdat een koelkast actief koude lucht veroorzaakt in de koelkast, waardoor als je iets warms in de koelkast plaatst het eerder op de gewenste temperatuur is dan buiten. Echter ben ik deze tegeltjeswijsheid gaan wantrouwen: het lijkt mij dat de koudste lucht de grootste warmteoverdracht heeft (neem als voorbeeld een cola fles), aangezien de buitenlucht kouder is en zowel de buitenlucht als de koelkast via de lucht afkoelt. Mijn vraag is nu klopt dit natuurkundig gezien ook of zit er toch een kern van waarheid in onze tegeltjeswijsheid,

met vriendelijk groet,

Luca

Reacties

Theo de Klerk op 11 december 2020 om 13:29
De warmtestroom van heet naar koud is evenredig met het oppervlak maar ook met het temperatuursverschil. Zo koelt een hete kop koffie snel af van 90 naar 50 graden, maar duurt het veel langer voordat 50 naar 18-20 graden (kamertemperatuur) daalt.

De buitenlucht kan in dit soort gevallen als een heel groot vat worden gezien met lucht die niet erg van temperatuurswaarde zal veranderen als ineens een hete kop koffie erin gezet wordt. De warmtestroom blijft dan evenredig met het temperatuursverschil.
In een vrieskist is dit soortgelijk. Hier echter is maar beperkt koude lucht en elk warm voorwerp doet meteen de gemiddelde temperatuur stijgen waarop het koelmechanisme aanslaat om die warmte weer weg te krijgen. Het verschil in temperatuur tussen heet en koud is aanvankelijk even groot als in de (even koude) buitenlucht. Maar daarna neemt het verschil af. Niet alleen omdat het hete voorwerp afkoelt, maar ook omdat de vrieskistlucht opwarmt. En dat doet de buitenlucht niet (meetbaar).
Buiten afkoelen is niet alleen milieuvriendelijker (geen extra stroomverbruik voor de vrieskist) maar werkt ook nog eens sneller. Zeker als er ook nog een windje waait: de iets warmere lucht rondom het afkoelende voorwerp wordt steeds weggeblazen en vervangen door weer even koude lucht. Dat merk je zelf ook bij een "gevoelstemperatuur". 
Jan van de Velde op 11 december 2020 om 17:03
Dag Luca,

Natuurkunde is niet een onderwerp is dat zich leent voor "meeste stemmen gelden", maar als het je kan helpen dat tegeltje er maar uit te bikken en naar de puincontainer in het milieupark te brengen, dan wil ik bij dezen Theo's verhaal bevestigen. 

Wie heeft bedacht dat een koelkast "actief koude lucht veroorzaakt "  mag eens uitleggen wat daarmee wordt bedoeld. Klinkt als een misleidend reclamespotje. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)