Krachten aflezen uit parallellogram

M stelde deze vraag op 01 december 2020 om 16:59.

Hey, ik was langs een opgaven gekomen waar een gewichtje aan een touwtje hangt en ik moet berekenen hoeveel Newton er werkt bij F-trek en F-s. ik zou alleen echt niet weten hoe ik dit moet doen. ik weet hoe ik een parallellogram hiervan moet tekenen en ik weet ook dat het met een kracht schaal zou kunnen, maar die zie ik nergens... ik heb de aantwoorden er ook bij gedaan als bijlage. k heb morgen herkansing en kan alle hulp wel goed gebruiken.

Groet, M


Reacties

Theo de Klerk op 01 december 2020 om 17:04
Kwestie van alle krachten tekenen en die "ontbinden" langs geschikte assen - zoals bijv een as langs het touw en loodrecht daarop.  Ontbinden is het omgekeerde van samenstellen. Als je met de parallellogrammethode 2 vectoren kunt combineren tot resultante, dan kun je ook omgekeerd die resultante ontbinden naar de 2 oorspronkelijke vectoren.

De pijl naar beneden in je tekening heeft een bepaalde lengte. Die komt overeen met een kracht van 5N. Met hoeveel kracht komt dan 1 cm pijllengte overeen?
Meet in je eindresultaat op hoe lang de krachten zijn. Je weet wat 1 cm lengte voorstelt, dan weet je ook wat de lengte van elke krachtpijl voorstelt als kracht.
M op 01 december 2020 om 19:05
oh ja tuurlijk. de kracht schaal staat er eigenlijk dus al, ik had gewoon wat beter moeten kijken. bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)