Natuurkunde verslag

Clara stelde deze vraag op 26 november 2020 om 12:49.

Beste,

Wij hebben een praktisch onderzoek gedaan en daar een verslag over moeten schrijven. Nou moeten we inleveren, maar we zijn er een beetje onzeker over. Ik vroeg me af of iemand even naar ons verslag wilde kijken en wat feedback wil geven. Het is veel, dus ik begrijp volledig als dit niet lukt. Als niemand hier tijd voor heeft laat het ons ook weten, dan weten we dat we niet hoeven te wachten en het gewoon inleveren.

Met vriendelijke groet,

Clara

Bijlagen:

Reacties

Theo de Klerk op 26 november 2020 om 13:20
>Als niemand hier tijd voor heeft laat het ons ook weten
Dit suggereert alsof de mensen die de moeite nemen een antwoord te geven op vragen, regelmatig met elkaar overleggen. Dat is niet zo. Dus alleen iemand die "niemand" heet zal kunnen zeggen of ie daar wel of geen tijd voor heeft.
Voor de overigen geldt: als ze niet reageren hebben ze geen tijd hiervoor vrijgemaakt.
Clara op 26 november 2020 om 13:41
Aha, okey. Ik dacht dat jullie contact hadden met elkaar en overlegden. In ieder geval bedankt voor uw reactie.
Theo de Klerk op 26 november 2020 om 16:27
Bij proef 3 laten jullie je leiden door de gegevens uit Binas, want uit de vergelijkende metingen kun je die conclusie niet trekken:
Zink – kunststof                                          De beste geleider

Lood – koper

Zink – koper

Lood – kunststof

Wat je hooguit kunt zeggen is dat de volgorde koper -zink/lood is
Want lood en zink zijn beter dan kunststof maar volgorde zink/lood is onbekend. Het kan dus dat de volgorde zink-lood of lood-zink is of zelfs beide gelijk.
Theo de Klerk op 26 november 2020 om 16:40
Nog wat snelle reacties:

bij proef 4: Wanneer een stof wordt opgewarmd gaan de moleculen sneller bewegen, vandaar dat wij denken dat de stof tegen de wanden van het bekerglas zal kaatsen

Dat botsen doen ze bij elke temperatuur, meer vaker en harder bij hogere temperaturen (hogere snelheid, grotere botsimpuls, sneller door het glas, vaker tegen de wand).

De proefomschrijving bevat niet dat jullie een gekleurde stof in het water doen en die kleurstof volgen. Een verklaring van wat je ziet mis ik ook alsook welk warmtetransportmechanisme nu optreedt van de drie genoemde (opwarming op de bodem, kleinere dichtheid, stijgen, afkoelen boven en langs de rand, dan weer zakken: convectie)

Bij waxine lichtje: verklaring voor afwijkingen bij anderen: 
>Dat is natuurlijk niet de enige factor waar het aan licht. Het heeft namelijk met alle meting te maken.

Daar maken jullie je er wel erg snel vanaf. Kijk naar de opstelling. Hoe verschilt die tussen leerlingen? Welke invloed heeft dat? Ligt komt van liggen, niet van lichten.

Proef zonnepanelen:
Grootste rendement bij "recht erop stralen". Maar wat bij panelen in de zomer die naar het oosten/westen/noorden gericht zijn?

Proef waterkoker:
Ik zou een veel kleiner rendementsverschil tussen waterkoker en dompelaar verwachten. 8% voor de waterkoker lijkt wel erg laag. Goed gemeten?
Jan van de Velde op 26 november 2020 om 18:41

Theo de Klerk


Proef waterkoker:
Ik zou een veel kleiner rendementsverschil tussen waterkoker en dompelaar verwachten. 8% voor de waterkoker lijkt wel erg laag. Goed gemeten?

 vast wel, maar er ging iets mis bij het invullen van de formule voor het rendement van de waterkoker

groet, Jan

Clara op 26 november 2020 om 19:56
Heel erg bedankt voor jullie reacties! Ik heb alles verbeterd en ik had bij de waterkoker inderdaad een notatiefout. Alleen bij proef 4 snap ik niet helemaal wat ik aan de hypothese moet verbeteren. Ik heb er nu dit van gemaakt: Wanneer een stof wordt opgewarmd gaan de moleculen harder en vaker bewegen, vandaar dat wij denken dat de stof tegen de wanden van het bekerglas zal kaatsen.
Jan van de Velde op 26 november 2020 om 20:06

Clara

..//..  dat de stof tegen de wanden van het bekerglas zal kaatsen.

 dag Clara,

rondvliegen en dus botsen doen die gasmoleculen sowieso, bij elke temperatuur hoger dan 0 K . Ze doen dat bij hogere temperaturen alleen vaker en harder, omdat ze sneller rondvliegen. 

Groet, Jan

Clara op 26 november 2020 om 20:18
Ah okey, op die manier. Dank u wel!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)