Momentenwet

Yara stelde deze vraag op 14 november 2020 om 11:45.

 Hoi!

Ik heb even een vraagje. Ik snap namelijk helemaal niks van de momentenwet. Ik heb al heel vaak om uitleg gevraagd aan mijn docent, uitlegfilmpjes bekeken en op internet gezocht, maar ik begrijp het gewoon nog steeds niet.

Zouden jullie mij misschien kunnen helpen?

Met vriendelijke groet,
Yara

Reacties

Jan van de Velde op 14 november 2020 om 11:55
dag Yara,

als die uitlegfilmpjes dan ook niet helpen, dan kom je het beste maar eens met een oefening waar we dan even samen stap voor stap doorheen kunnen lopen.

nog maar eens een uitlegfilmpje (dat er wel van uitgaat dat je intussen begrijpt wat een "moment" is) en wat ander materiaal in een dropbox:
https://www.dropbox.com/sh/7nn741n712kiz9j/AABDxATcqeqHWHffhqJ0irGpa?dl=0


groet, Jan
Yara op 14 november 2020 om 12:18
Dat filmpje was eigenlijk precies wat ik nodig had, volgens mij snap ik het nu.

Dankuwel!

Groetjes, 
Yara
Theo de Klerk op 14 november 2020 om 12:24
Het woord "moment" is slecht gekozen. Het heeft niks met tijd te maken en samen met "impuls" denk ik altijd maar "het beestje moest een naam hebben".

Moment van een kracht is een aanduiding hoeveel sterker of zwakker de werking van een kracht wordt als je met een breekijzer of stok die kracht op een andere plek laat werken.
Een spijker trek je niet zomaar uit het hout met je hand. Maar zie...gebruik de klauw van een hamer, en duw nu aan het einde van de steel (die steel is je breekijzer) en ineens kun je het wel. Je trek- of duwkracht wordt door die steel veel groter op de plek van de spijker.

Zo ook met een notenkraker: je krijgt een noot met je hand niet gekraakt. Gebruik een notenkraker (maar ook een hamer met steel werkt) en het lukt wel. Je duwt dan op die noot via een lange steel die je kracht op de noot sterk doet toenemen.

In de natuurkunde noemen ze dit verschijnsel "krachtmoment" en berekenen ze die door de kracht met de lengte van de steel of het handvat te vermenigvuldigen. Het is geen kracht want zonder zo'n steel blijft je kracht op het voorwerp (spijker, noot) onveranderd. 
Jan van de Velde op 14 november 2020 om 14:02

Yara plaatste:

volgens mij snap ik het nu.

daar kom je dan vanzelf achter als je oefeningen maakt, en je uitwerkingen vergelijkt met die van het antwoordenboekje :) 

succes, Jan
Hans op 14 november 2020 om 16:50
Het moment is recht evenredig met de afstand tot het draaipunt (loodrecht op de richting vande kracht) en de uitgeoefende kracht. Als je dus met eenzelfde hefboom 2x zoveel kracht zet wordt het moment 2x zo groot. En als je dezelfde kracht uitoefent op een hefboom die 2x zo lang is wordt het moment ook 2x zo groot. Daarom kan je momenten simpelweg vergelijken door kracht x lengte te vergelijken.

Aardig om op te merken:

Het item "knoflookpers" https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/20200 gaat over hetzelfde onderwerp.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)