TV aan de muur/uit de muur

Paul stelde deze vraag op 26 oktober 2020 om 23:03.
Mijn zwager wilde een tv ophangen van 2 meter doorsnee, deze weegt een kilo of 50.
gewoon aan de muur was geen optie, deze moest 50cm van de wand komen te hangen middels een u frame, nu is mijn vraag hoe zwaar weegt deze tv als hij 50cm van de wand komt te hangen? Wiskunde en scheikunde ben ik niet in thuis, ik weet wel dat ik de tv amper kan tillen, laat staan met gestrekte armen.
(u begrijpt, de tv is met plug en al uit de muur komen zetten)

Reacties

Jan van de Velde op 26 oktober 2020 om 23:15
dag Paul,

nog steeds even zwaar hoor, een kilo of 50. 

Wat jou interesseert is de kracht op die plug die uit de muur is komen zetten. Daarvoor moeten we rekenen met "momenten", rare vakterm voor het draaieffect van een kracht rond een draaipunt. En dan die formule uit je schooljaren, moment = kracht x arm.

Om dat te kunnen berekenen hebben we een nette schets in zij-aanzicht nodig van die TV plus het frame waarmee die aan de muur hing, met alle bekende afmetingen.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 27 oktober 2020 om 10:35
50 kg is een massa. Gewicht is een kracht. Op 50 kg massa is dat 500 N.

2 m doorsnee kan ook niet. Een doorsnee is een oppervlak (m2) -waarschijnlijk bedoel je de lengte van de diagonaal (gebruikelijk voor tv's) of een lengte of hoogte van het toestel.

Bij moment berekeningen geldt "hoe verder weg (van de muur) hoe groter het moment" en hoe steviger een plug in de muur moet blijven zitten (meestal door wrijving of tegenkrachten van de muur op de weerhaakjes - wie wint of breekt/kruimelt af?)
Theo de Klerk op 27 oktober 2020 om 15:24
Bijgaand een schema (niet op schaal, maar hopelijk wel duidelijk).

Allereerst 1 en 2.  Die geven aan hoe krachten rondom een draaipunt een tegengestelde draaiing geven. Die draaiing wordt "moment" genoemd.
Om een tv stabiel te houden moeten beide draaiingen (die tegengesteld zijn) elkaar opheffen.

Dan de tv. Die weegt in alle gevallen 300 N (massa 30 kg).  Maar wordt in A dichtbij de muur geplaatst, bij B juist ver weg, bij C even ver weg maar met een andere draagsteun die qua drukpunt op de muur veel verder van de plank verwijderd is dan in gevallen A, B en D. In D tenslotte is de steun net als in A en B kort, maar is juist de lengte over de plank veel groter. We gaan er wel van uit dat de plank zelf niet op enigerlei wijze doorbuigt.

In alle gevallen A,C (B, D gelijk) geldt dat de beide momenten (door gewicht tv enerzijds en door de kracht van de steun anderzijds) elkaar moeten opheffen.
Je berekent voor elke situatie het moment van de tv: gewicht x horizontale afstand tot de muur (en draaipunt).
Daarna bereken je het moment van de draagsteun. Daarvan weet je dat die even groot moet zijn als voor de tv, de andere kant op gericht is en het product is van kracht x (nu) vertikale afstand tot het draaipunt. De kracht kun je dan berekenen.

Je ziet dat de nodige kracht op de plug van klein naar groot is in de volgorde A, C, (B,D gelijk)  (leuke repetitievraag!). Hoe groter de kracht, hoe meer de (weerhaken) van de plug grip moet hebben op de wand. Die zou kunnen gaan kruimelen (zachte steen) waardoor de grip verdwijnt.

Paul op 27 oktober 2020 om 15:39
Bedankt alle! Ben eruit, er worden nu schoren gezet om te voorkomen dat hij er weer uitbreekt, de kracht die erop rust is gewoon te groot
Jan van de Velde op 27 oktober 2020 om 18:09

Paul plaatste:

Bedankt alle! Ben eruit, er worden nu schoren gezet 
hoe had je dat in gedachten? Want afhankelijk van waar en hoe je schoort, vergeleken met de oude situatie, helpt dat alles, of ook niks. 

Verder, als klusser zou ik bij zo'n ver uitstekende 50 kg niet voor gewone pluggen gaan, maar voor een chemisch anker. Als het een kalkzandstenen binnenmuurtje is kan die steen makkelijk te kruimelend zijn voor zulke zwaarbelaste pluggen.

groet, Jan
Paul op 27 oktober 2020 om 18:47
Inderdaad chemisch anker, er worden nu aan het begin 2 lange palen gelast die tegen de muur komen ipv 2 korte van 20cm.
verder komt er gewoon een poot onder aan beide zijde die rust op de schouw(gemetselde muur) waardoor de tv vanaf daar nog 10cm uitsteekt.
Jan van de Velde op 27 oktober 2020 om 19:31
schets dat eens? 
Paul op 27 oktober 2020 om 19:37
Ik zet over een paar weken wel een foto.
Jan van de Velde op 27 oktober 2020 om 19:43
Een foto van een schetsje op een kladblok vertelt ook al veel. Want afhankelijk van wat je bedoelt met "lange paal" is een verticale poot of een chemisch anker wellicht al zinloze overkill. 

Groet, Jan
P op 27 oktober 2020 om 19:56
Jan van de Velde op 27 oktober 2020 om 21:04
op deze manier wordt de kracht op de muurbevestiging die je schroeven/bouten uit de muur trekt al 75/25 = 3 keer zo klein als hij was

De hoogte waarop die horizontale drager op die verticale muurijzers is gelast doet er niet toe voor de kracht op de muur. Om esthetische redenen kun je die desgewenst hoger of lager lassen, zie mijn blauwe schetsje:

 
als dat dan een gewone gemetselde muur is daarachter moeten vier  RVS draadeindjes in chemische ankertjes dat makkelijk kunnen houden. Wel je draadeindjes een beetje splijten, vooral als je een beetje fijne draad hebt:



Om dan nog poten te gaan zetten op 10 cm achter die TV is overkill (nogmaals, mits dat een gewoon gemetselde muur is, geen gipswandje of zo). Op zijn best, als je het laswerk niet vertrouwt, las je nog een schoor tussen muursteun en drager, zoals die schuine ijzertjes in Theo's tekeningen

Groet, Jan
Paul op 27 oktober 2020 om 21:51
Bedankt, we gaan het komende week uitvoeren en proberen, ik zal het eindresultaat posten.
we zullen even wachten met poten, testen de houder met een zwaarder gewicht om te kijken of hij de krachten aankan, dan tv(tje) eraan en die foto zal ik wel posten...
ik had gekozen voor een kleinere tv 🤣 maar ieder zijn ding...

bedankt voor alle snelle reacties en goede hulp!
Theo de Klerk op 27 oktober 2020 om 22:16
Grote tv... of beamer...
Maar bij uitproberen zou ik eerst wat stenen of zo opstapelen met een gelijk gewicht en vorm als de tv. Als het toch allemaal fout gaat dan blijft de tv tenminste heel. 
En bij een slechte constructie kunnen de pluggen natuurlijk ook langzaam steeds losser komen en valt de tv misschien na een week of maand als de pluggen steeds verder losschieten.
Jan van de Velde op 27 oktober 2020 om 22:39

Theo de Klerk plaatste:

En bij een slechte constructie kunnen de pluggen natuurlijk ook langzaam steeds losser komen
Met pluggen en schroeven wel, maar met draadeindjes in een chemisch anker is dat geen probleem. Ik heb bij mijn dochter zo wel constructies gemaakt voor veel zwaardere belasting dan dit, in een binnenmuur van 70 jaar oude kalkzandstenen. Daar boorde ik zonder te kloppen gaten in van 15 mm, (goedkope steentjes) maar die ankers geven geen krimp, dat wordt één met de steen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)