Systeembord alarmbel

Thomas stelde deze vraag op 20 oktober 2020 om 13:20.

 Goedendag. Ik heb een opdracht bij het systeembord die over een alarmbel gaat. Hij luidt als volgt: 

Begin:        Als een klant een winkel binnenkomt, wordt dit met een infrarood sensor gedetecteerd. Dan gaat automatisch de winkelbel 3 seconden rinkelen.

Uitbreiding 1:    Als de poes langskomt moet de bel niet afgaan (bij de poes geeft de sensor 1,5 V en bij een mens 4 V) maar er gaat wel een LED branden. De winkeleigenaar kan deze led handmatig weer uitzetten.

Uitbreiding 2:    De bel hoeft alleen maar te gaan als de winkeleigenaar zelf niet in de winkel is maar achter in het magazijn (daar zit ook een infrarood sensor).

Uitbreiding 3:    Behalve de bel komt er ook een waarschuwingslicht in het magazijn. Nadat er een klant is binnengekomen, blijft deze lamp knipperen, totdat de eigenaar uit het magazijn is.

Mijn maat en ik hebben verschillende dingen geprobeerd maar komen niet echt ergens. Heeft iemand toevallig wat tips voor ons of weet iemand hoe wij deze opdracht helemaal moeten doen. 

Reacties

Theo de Klerk op 20 oktober 2020 om 13:50
"Helemaal nergens" betekent waarschijnlijk dat je van het systeembord en zijn onderdelen nog weinig begrijpt. Ga in dat geval zeker eens alle onderdelen apart na en maak kleine schakelingen met alleen die delen en kijk wat ze doen.

Vervolgens ga je het probleem stapsgewijs opbouwen.
Het begin suggereert dat je een infrarood sensor moet gebruiken. Die is op het systeembord aan te sluiten, maar vaak wordt als vervanging ervan een drukknop gebruikt (indrukken = de sensor wordt geactiveerd). 
Dan gaat na 3 seconden een signaal. Er moet dus aan die drukknop een tijdklok zitten die van 0 tot 3 seconden optelt en dan een signaal afgeeft ("hoog" gaat). Dat kan meestal door een timer te gebruiken die altijd doortelt maar wel eerst op 0 gezet kan worden. De uitgang (de telwaarde) vergelijk je dan met de waarde "3" en (comparator) zo ja, dan geeft die vergelijker een "hoog" signaal.
Dat hoge signaal wordt aan een bel gekoppeld. Die bel gaat rinkelen als het vergelijkersignaal hoog is.  Ipv een bel wordt ook vaak een lampje gebruikt dat gaat branden ipv rinkelen.

En daarna bouw je stuk voor stuk de uitbreidingen erbij door de juiste bouwsteentjes te gebruiken. Maar daartoe moet je wel begrijpen welke bouwstenen er zijn en wat die doen....
Jan van de Velde op 20 oktober 2020 om 18:30

Thomas plaatste:

Begin:       ..//..  Dan gaat automatisch de winkelbel 3 seconden rinkelen.

dan maak je eerst iets waardoor een bel gaat rinkelen als je een drukschakelaar (geen toggle) indrukt

dan maak je daar iets bij zó dat die bel BLIJFT rinkelen ondanks dat je de drukschakelaar loslaat

ten slotte bedenk je iets daarbij dat de bel na drie seconden weer uitzet.

heb je een virtueel (computer)systeembord zoasls bijvoorbeeld Systematic? 

Groet, Jan
Thomas op 20 oktober 2020 om 19:36
Ja we hebben systematic
Theo de Klerk op 20 oktober 2020 om 19:56
Dus aan de gang!
Thomas op 20 oktober 2020 om 20:42

Komt voor de bakker, ik zal morgen een update sturen met wat we hebben. 

M.V.G. Thomas
ps. Bedankt voor uw hulp

Theo de Klerk op 20 oktober 2020 om 21:24
Ik zie dat tenminste de methoden Newton, Nova, Overal Natuurkunde en Systematische Natuurkunde een heel hoofdstuk of apart katern aan technische automatisering gewijd hebben waar elk onderdeel van een systeembord wordt besproken. Ik neem aan dat jullie methode ook zoiets heeft. Lees  dat (nog) eens goed door.
Thomas op 22 oktober 2020 om 12:32
Dit is wat ik nu heb. Hij staat dan aan voor 3 sec en dan gaat het lampje voor 1 seconde uit, omdat de pulsgenerator door blijft gaan. Dus als ik de AAN/UIT knop in klik dan blijft het lampje de hele tijd branden aangezien er een invertor opstaat. Hoe kan ik er voor zorgen dat alles stopt wanneer ik op een knop klik? Dus dat de var. spanning en puls er mee stopt en als ik ergens weer klik dat die dan weer aan gaat?

M.V.G. Thomas

Jan van de Velde op 22 oktober 2020 om 15:10
dag Thomas,

in plaats van je teller het lampje aan te laten doen, zou je je teller je geheugencel kunnen laten resetten.

Groet, Jan
Thomas op 22 oktober 2020 om 15:13
Bedoelt u dan van de 4 naar de rest knop van de geheugen cel of van de EN-poort van 1 en 2 naar de reset knop?
Gr. Thomas
Theo de Klerk op 22 oktober 2020 om 15:28
In plaats van de teller aan een EN poort te hangen, zou je de teller op een poort van de geheugencel kunnen zetten. Na 3 seconden reset hij de geheugencel en valt de bel stil.

Thomas op 22 oktober 2020 om 15:30
Sorry maar het kwartje valt niet helemaal bij mij. Ik snap niet helemaal wat u bedoelt sorry
Theo de Klerk op 22 oktober 2020 om 15:39
Je antwoord kwam terwijl ik een tekening toevoegde. Zie bovenstaande. De EN poort op zich blijft er wel want alleen als "1" en "2" op de teller hoog zijn en samen 3 vormen, moet het signaal de geheugencel afzetten.

Maar zo zie je dat in technische automatisering (en al helemaal in programmering) vele wegen naar hetzelfde resultaat kunnen leiden. (laat de Romeinen maar naar Rome lopen). Alleen is de ene oplossing soms net wat sneller, minder complex, minder foutgevoelig, flexibeler, ... , dan de ander.
Thomas op 22 oktober 2020 om 15:41
Ik ga nu even die tekening namaken, maar zegt u dan dat uw tekening het eindresultaat is of miss ik dan nog wat, want dat zie ik nu zo 1, 2, 3 niet?
Theo de Klerk op 22 oktober 2020 om 15:43
De schakeling zet alleen maar het licht uit na 3 seconden. De rest is niet bijgeschakeld.
Thomas op 22 oktober 2020 om 15:44
aaa oke top, bedankt. Ik ga weer even knutselen dan hahaha
Thomas op 22 oktober 2020 om 15:59

Theo de Klerk plaatste:

De schakeling zet alleen maar het licht uit na 3 seconden. De rest is niet bijgeschakeld.
Ik ben van alles aan het doen, maar volgensmij niet het juiste en als ik door blijf gaan dan ga ik het denk meer verpesten, maar weet u hoe ik heb kan stoppen? Want hij begint nu telkens weer opnieuw met tellen maar ik wil er voor zorgen dat die na de 3/4 tellen stopt en wanneer ik een knop in druk dat die dan weer gaat tellen?
Gr. Thomas
Theo de Klerk op 22 oktober 2020 om 16:13
Voor de eerste uitbreiding (het kattenlicht blijft blijkbaar aan en is niet aan 3 seconden gebonden - wordt handmatig uitgezet) zijn er 3 drukknoppen die simuleren dat een klant binnenkomt, een kat binnenkomt en de eigenaar het kattenlicht uitzet.

De situatie is een "recht toe-recht aan" benadering.
Misschien wil je de drie drukschakelaars vervangen door iets automatisch: je geeft zelf een spanning weer en op basis daarvan wordt besloten of de spanning een klant of kat of niks vertegenwoordigt. Probleem is dat bij het "schuiven" van de spanning je altijd tussen 1,5 en 4 V schuift en het lijkt alsof er een kat binnenkomt... Als je van < 1,5 V doorschuift naar ≥ 4 V dan zou de "valse" melding van kat vanzelf uit moeten gaan.

Thomas op 22 oktober 2020 om 16:30
A top! Ik probeer alleen nog uit te vogelen hoe ik de klanten lamp alleen kan laten werken wanneer de eigenaar in het magazijn is. Dus een soort extra tussen knop denk ik?
Theo de Klerk op 22 oktober 2020 om 17:29
Voor de eigenaar achter in de zaak zou je die infraroodsensor ook door een "Switch" kunnen vervangen: de ene stand geeft aan dat hij achter is, de andere dat hij voor in de zaak is. Met een goed gekozen OF of EN poort kun je dan de conditie inbouwen dat als hij EN achter is EN een klant binnenkomt, de zoemer afgaat. Anders niet.
Deze conditie kan het simpelst "achteraan" worden toegevoegd. D.w.z. de schakeling wil de zoemer laten afgaan maar de conditie "eigenaar voor in de zaak" verhindert dat.

Theo de Klerk op 22 oktober 2020 om 17:53
>Want hij begint nu telkens weer opnieuw met tellen maar ik wil er voor zorgen dat die na de 3/4 tellen stopt en wanneer ik een knop in druk dat die dan weer gaat tellen?

Dit heeft in het onderhavige geval niet zoveel zin omdat je steeds 3 seconden wilt zoemen/rinkelen. Dus is de teller op 0 zetten wel zo makkelijk. 
Starten/stoppen kun je door een signaal op de start/stop ingang te zetten. Dan wordt het tellen gestopt, maar gaat bij een nieuw signaal weer verder. (na 3 komt 4). Daarbij komt wel telkens een waarde voorbij die 1+2 hoog zetten, dus het zal wel werken. (vanaf 4 komt 7 = 4+2+1  en 11 = 8+2+1 enz)
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 15:22
Een stukje schakeling waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen een spanning groter dan 4 V (klant) of tussen 1,5 V en 4 V  (kat) en beide signaaluitgangen laag blijven als er spanning onder de 1,5 V zit (er gebeurt niets)

Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 15:33
Een stukje schakeling om te controleren of de teller <= 3 is 

Systematic kan helaas geen teller resetten op moment dat een bepaalde spanning wordt overschreden (voor een klant als U > 4 V op moment dat U van een lagere waarde groter dan 4 V wordt) - je zult bij de teller dus moeten wachten tot deze zelf op 0 terug gaat (1 cijfer), of een veelvoud van 4 overschrijdt, dwz de bits voor 1 en 2 weer nul zijn (bij display 2 of 3 cijfers).

Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 15:37
Een stukje schakeling om de teller waarde 1 te gebruiken om een knipperlicht van telkens een seconde aan/uit te produceren. Hiertoe "bewaar" je de hoog/laag toestand in een geheugencel en laat je die na elke seconde resetten.


Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 15:41
En mocht je aan je eigen logisch inzicht twijfelen: bij elke component uitgang kun je tijdelijk een LED hangen die zal gaan branden als de uitgang "hoog"  (true/waar) is en anders uit zijn. Dat heeft me ook al menig keer geholpen omdat ik ten onrechte dacht dat in bepaalde situaties de uitgang laag moest zijn maar het niet was. Zo kun je snel achterhalen waar je denktfout zit (meestal een andere component die "stiekum" ervoor zorgt dat de uitgang anders is dan je dacht)

Thomas op 23 oktober 2020 om 15:46
Ik snap het nu grotendeels! Heel erg bedankt! Alleen lukt het mij niet om ik laatste bijlage er aan toe te voegen want ik kan maar niet vinden waar ik die moet plaatsen?
Thomas op 23 oktober 2020 om 15:59
Als in; heeft u een totaal plaatje?
Gr. Thomas
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 16:15
Ja, maar de bedoeling is dat je zelf wat bedenkt / in elkaar zet en niet een compleet antwoord klakkeloos overneemt.
Thomas op 23 oktober 2020 om 16:17
Dat snap ik en daar ben ik het ook helemaal mee eens, maar ik heb zelf ook al heel wat en de vraag was alleen naar het totale plaatje zodat ik dingen kon vergelijken. Ik hoop dat u dat snapt. En als u wilt kan ik mijn dingen sturen zodat u ziet dat ik het niet ''klakkeloos overneem''.
Gr, Thomas
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 16:40
Nee, je hoeft niks in te sturen - als jouw oplossing werkt is dat ook prima. Maar voor andere lezers van dit forum is de door jullie gevonden oplossing misschien ook leerzaam.

Zoals al eerder gezegd zijn er vele wegen naar een oplossing. De eerdere posts gaven onderdelen ("black boxes" of sub-programma's zo je wilt) aan die als eenheid in de gevraagde oplossing gestopt kunnen worden of in andere vraagstukken hergebruikt.
Door handig combineren en wat missende probleem-specifieke delen toe te voegen kun je ook op een oplossing uitkomen. Met drukschakelaars of een variabele spanningseenheid.
Thomas op 23 oktober 2020 om 16:46
Het ging er ook om hoe ik het knipperende lampje aan moest sluiten op de keten van de klant komt binnen. Want daar heb ik vooral moeite mee.
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 17:35
Eerst de knipperlamp toevoegen aan de schakeling voor de zoemer. Dan verbijzonderen door de knipperlicht delen toe te voegen voor de lamp. En en tenslotte kun je zoemer en lamp ook nog koppelen aan een switch om ze uit te zetten als de eigenaar in de winkel is (kwestie van een EN poort toevoegen die lamp aan EN eigenaar in magazijn koppelt)
Thomas op 23 oktober 2020 om 17:40
Maar hoe voeg ik de knipperlamp toe?
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 17:46
Kies voor LED, verbind deze met de schakeling die voor 1,5 V < u < 4 V voor de kat bedacht is. Voeg een EN schakeling toe waarop de knipper-teller zit. Zo gaat de uitgang van EN afwisselend aan en uit.  En verder moet je dat zelf een beetje uitvogelen. Kan geen probleem zijn als je de andere delen wel voor elkaar hebt.
Thomas op 23 oktober 2020 om 18:15
Ik kan het gewoon echt niet vinden, sorry
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 18:42
De onderste helft doet met variabele spanning wat de bovenste en middelste delen apart doen (zoals ik aanvankelijk aangaf - dit is knip- en plakwerk met weinig of geen eigen toevoeging). 

De helft van het schema kan dus weg (aan jou welke helft je kiest).
Bij de bovenhelft ontbreekt de LED (om te knipperen), in de onderhelft ontbreekt de zoemer...

En nu zelf eens nadenken - gegeven schema's overnemen is 1 ding, maar daaruit kun je leren hoe onderdelen werken. Daar voeg je dan andere onderdelen aan toe met de hopelijk opgedane kennis. 

Hier zie ik alleen plakwerk. En dan ook nog deels dubbelop.
Thomas op 23 oktober 2020 om 18:46
Ik heb zelf alles eerst lopen proberen en dingen gedaan. En het ziet er zo naar uit omdat ik die dingen aan heb gepast naar uw ding. Dat betekent niet dat ik alles van uw heb gekopieërd. Ik heb het alleen aangepast zodat en op die van u lijkt.
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 19:17
Dan zou ik daar nog eens goed naar kijken want alles wat dubbel is (met andere benadering: via drukknoppen of variabele spanning - dat laatste is een "verfijning" die zich na de knoppen vanzelf aanbiedt) is onnodig. 
En wat meer eigen inbreng. Een screenshot van eigen werk ipv plakplaatje van mijn plaatjes is dan ook wel handig en toont wat jullie zelf bedacht hebben.
Thomas op 23 oktober 2020 om 19:26
Ik heb het nu zo dat wanneer de eigenaar achter is, het lampje gaat knipperen en wanneer de eigenaar voor is dat het lampje stopt met knipperen(zoals wordt gevraagd). Het enige dingetje is: Wanneer de eigenaar achter is gaat het lampje al knipperen, maar dat wil ik niet. Hoe kan ik er voor zorgen dat het lampje pas gaat knipperen en blijft knipperen wanneer er een klant binnen komt? Hopelijk kunt u mij hierbij helpen want mij lukt het niet, ik heb zelf van alles geprobeerd maar kan er niet uitkomen en als dit is geregeld is dit onderdeel van de opdracht af.
M.V.G. Thomas
Thomas op 23 oktober 2020 om 19:29
ik was vergeten deze bijlage er aan toe te voegen
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 20:47
Thomas op 23 oktober 2020 om 20:50
a ha top! Alleen stopt het lampje dan ook met knipperne na 3 seconden. Is hier een oplossing voor? Ik wil u trouwens heel erg bedanken voor uw tijd!
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 20:51
Tja, dan moet die timer van 3 seconden omzeilen en niet als deel van het lampje circuit maken. Effe nadenken!
Thomas op 23 oktober 2020 om 20:59

Theo de Klerk plaatste:

Tja, dan moet die timer van 3 seconden omzeilen en niet als deel van het lampje circuit maken. Effe nadenken!
Sorry meneer, maar dit is het gene waar ik telkens naar heb gevraagd en dat u die andere zag die bij mij niet nodig waren, dat is top, maar daardoor zegt u eigenlijk dat ik het antwoord op mijn originele vraag niet mag krijgen. Meneer ik heb er al zoveel tijd in gestoken ook voor dat ik naar natuurkunde vraagbak kwam, wilt u mij alstublieft vertellen hoe ik het kan regelen dat het lampje niet na 3 tellen uit gaat.
M.V.G. Thomas
Theo de Klerk op 23 oktober 2020 om 21:32
Je geeft een hele opgave met van alles over zoemers, lampen enz. En nu ineens moet alleen het eerste?
Kijk nu eens naar je schakeling en mijn aanpassing. Die verbindt een geheugencel met de lamp. Daardoor gaat ie branden. Helaas... maar 3 seconden. Waarom? Omdat de verbinding die ik tekende vanaf de geheugencel gaat waar de 3 seconden al in zijn opgenomen. Je moet dus de lamp laten branden door het signaal op te pikken voordat die 3 seconden timer erin verwerkt is.
Hieronder een voorzet. De rest moet je echt zelf maar doen.



Thomas op 23 oktober 2020 om 22:27
Hartstikke bedankt meneer! Fijn weekend nog!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)