Lenssterkte bijziendheid
Keli stelde deze vraag op 03 oktober 2020 om 14:40. Beste allemaal,
momenteel ben ik bezig met een natuurkunde verslag over het verschijnsel bijziendheid.
Nu stuit ik tegen een probleempje. Ik wil de lenssterkte uitrekenen die de persoon nodig heeft om weer scherp te zien. Ik heb het een en ander al uitgerekend en geloof ook dat dat klopt, maar het probleem is: wat doe ik met de afstand tussen de bril en het oog? Is er een bepaalde formule voor die ik gemist heb?
Hopelijk kunnen jullie me helpen.
Met vriendelijke groet,
Keli
Reacties
Bedankt voor uw snelle reactie.
Ik snap het echter nog niet helemaal.
Wanneer er bijvoorbeeld een afstand is van oog tot bril en die is 1,2 cm
Ik heb al uitgerekend wat het verschil in sterkte is tussen wat het is en het zou moeten zijn, dat is -7 dpt. Mag ik de de 1,2 cm afstand hier vergeten? Of moet ik in combinatie met de -7 nog iets berekenen?
Met vriendelijke groet,
Keli
1/f = 1/v + 1/b
1/f = 0 + 1/(-b)
(1/∞ = 0 en beeldafstand is negatief want beeld ligt aan dezelfde kant van de lens als het voorwerp in het oneindige).
Bij een bril wordt licht uit het oneindige al wat uitgebogen (negatieve lens) voordat het door het oog convergerend op het netvlies wordt geprojecteerd (in plaats van ervoor).
Als de bril verder van het oog verwijderd is dan komt aan de oogrand de iets minder uitgebogen lichtstralen binnen (van iets meer de centrale delen van de brilleglazen) die door het oog op dezelfde manier geconvergeerd worden en daardoor net voor het netvlies terecht komen.
In het extreme geval schuif je de bril op een oneindige neus naar voren en bereiken alleen de bijna evenwijdige stralen uit het midden van de bril je oog en worden ver voor het netvlies geconvergeerd. Alsof je geen bril hebt... Klopt, want je hebt ook geen lange neus (zelfs Pinocchio heeft maar een kort neusje).
Keli plaatste:
wat doe ik met de afstand tussen de bril en het oog?
"speel" eens met deze applet:
https://iwant2study.org/lookangejss/04waves_13light/ejss_model_twolens2/twolens2_Simulation.xhtml
Als je niks verandert aan de (aanvankelijk gelijke) lenssterktes zie je dat die afstand héél veel uitmaakt.
Maar een oog heeft een grote sterkte (ergens in de buurt van de 50-60 dpt) en een "gewone" bril maar een paar dioptrie. Als je dat simuleert in die applet, door de rechtse lens (oog) een heel kleine brandpuntsafstand te geven en die linkse lens (bril) een vrij grote brandpuntsafstand, dan zie je dat de effecten van die bril verder of minder ver van het oog te zetten heel beperkt blijven.
Dus voor jouw oefening: verwaarloos die afstand maar. En bewaar lenzenstelselberekeningen totdat je een hbo-opleiding optica gaat volgen :)
groet, Jan
Fijne dag nog!
Met vriendelijke groet,
Keli