materiaal dat koel blijft bij warmte

samim stelde deze vraag op 24 augustus 2020 om 17:56.

 ik ben op zoek naar een speciaal materiaal dat ik tegen mijn smartphone kan houden (binnenkant van mijn hoesje) dat het dan koel houdt wanneer het heet wordt (op zijn minst tot 50/60 graden) alle ideeen zijn welkom hoe ik dit het beste kan bereiken.

Reacties

Theo de Klerk op 24 augustus 2020 om 18:09
Koel houden kan alleen door koel te beginnen. Afkoelen betekent een soort draagbare koelkast. Er is bij mijn weten geen materiaal dat koelt. Anders dan kouder te zijn en zo warmte op te nemen van iets warmers.
Jan van de Velde op 24 augustus 2020 om 18:28
Dag Samim,

Als je bedoelt dat je telefoon zelf zo warm wordt tijdens gebruik of opladen, laat hem dan snel nakijken. Want dat hoort niet, en dus is het ding defect met alle gevaren van dien. Koelende maatregelen zijn dan een spreekwoordelijke pleister op een gebroken been. 

Groet, Jan
Samim op 24 augustus 2020 om 20:15

Dankje voor de advies maar ik werk in een telefoon winkel en mijn telefoon zelf is in orde.

De reden dat ik dit vraag is omdat veel klanten van mij vaak klagen over te warme telefoon en dat ze daardoor langzaam worden. Ik wil graag kijken of het mogelijk is om een hoesje te maken die daar tegen kan. 

het hoeft niet specifiek de telefoon koud te houden maar om de meeste warmte te absorberen en naar buiten te verspreiden(van de hoesje)

Het moet in principe de telefoons beter laten functioneren door de meeste warmte weg van de telefoon te houden


alle advies is welkom

groet,
samim


Jan van de Velde op 24 augustus 2020 om 21:18
Waar het dus op neer komt is dat een telefoon warmte produceert, en dat een hoesje fungeert als isolatie waardoor de telefoon die warmte niet goed kwijt kan. 

Enige oplossing is dan een hoes van een goed warmtegeleidend materiaal. Metaal dus. En dan moet die hoes bovendien nauw contact maken met (de achterkant van) de telefoon. 

Maar daarmee verminderen twee belangrijke functies van zo'n hoesje, namelijk de "bumper"functie bij vallen, en het wat comfortabeler gevoel van het zachte hoesmateriaal in de broekzak.

(wonder) materialen die die warmte wegnemen bestaan niet: warmte stroomt altijd van een plaats met hoge temperatuur naar een plaats met lage temperatuur.

De keus lijkt dus simpelweg geen hoesje, of een warme telefoon.

groet, Jan
Samim op 24 augustus 2020 om 21:40
zou het niet mogelijk kunnen zijn om alsnog een combinatie te doen ervan? Ik zat zelf aan metalen achter plaat te denken met aan de zijkant van siliconen rand(voor de bumper) en dan nog soort thermal paste aan de binnenkant dat alle warmte goed verplaatst van de telefoon. Dus een soort heat sink met thermal paste als hoesje
maar ik weet niet hoe reëel dat is in praktijk 
Theo de Klerk op 24 augustus 2020 om 22:14
Mijn eigen telefoon heeft 2x per ongeluk in de zon gelegen tijdens opladen en meldde zelfs dat ie te heet werd. Daarna was de batterij volledig onbetrouwbaar (opgeladen ging een dag mee maar soms ook maar een paar uur). Niet verwisselbaar, dus een probleem...

Je gesuggereerde oplossing gaat niet werken. Als het buiten warm is en het metaal is ook warm, dan wordt daarmee de telefoon opgewarmd. Er is geen materiaal met een "eenrichtingsverkeer". De hete kant laat warmte door naar de koele kant.
Als de telefoon heter is, dan zal die worden gekoeld doordat warmte wordt doorgelaten. Bij gebruik zal dat vaak het geval zijn. Dan kan een metalen oppervlak helpen warmte op te nemen en te verspreiden - zoals een heatsink rond een hete processor in een computer ook doet. Maar dat vereist wel dat de telefoon over het volle oppervlak in contact is met het metaal. Een klein luchtlaagje werkt erg isolerend. Daarom zit er een pasta tussen processor en koelvinnen in een computer. Dat heb je niet bij je telefoonhoes. Dan zou het metaal de telefoon goed moeten inbedden. Het koelen werkt alleen effectief als het temperatuursverschil groot is (hete telefoon, koele lucht). Anders is de uitwisseling traag.

Is de buitenkant van het metaal warmer, dan warmt de telefoon op - niet wat je wilt.

Je hebt van die koelboxen om drank koud te houden. Zoiets zou je voor je telefoon willen. Maar dat zou betekenen dat je de telefoonhoes al tevoren koud moet maken en proberen te houden door zo weinig mogelijk hem open te doen naar de warme lucht. Een kleine hoes heeft echter ook maar weinig capaciteit (een koelbox veel meer - zeker als er ook nog bevoren elementen inliggen) en is zo opgewarmd. Een thermosfles-concept (dubbellaags en geisoleerd) zou ook kunnen maar is voor een telefoonhoes weinig praktisch. En ook die moet eerst gekoeld worden en koel blijven. (Thermosflessen hebben ook problemen met koud of warm blijven: ze nemen uiteindelijk toch de omgevingstemperatuur over).

De enige echte oplossing is een mini-koelkast (op batterij). Maar die prop je met de huidige technieken niet in een telefoonhoes. 
Wat je wilt gaat niet lukken. Het beste is te zorgen dat de telefoon niet heet wordt. Preventief.
Samim op 24 augustus 2020 om 22:23
Als ik nou die hoes van een materiaal kan maken dat lang koel blijft maar niet snel warm wordt dan zou een persoon alleen de hoes moeten koelen met bijvoorbeeld water zodat je het halve/hele dag koel blijft
bestaat er niet zulke materialen? Ik zie dat mijn manier niet echt gaat werken maar ik denk niet dat het onmogelijk is om zoiets te maken
Theo de Klerk op 24 augustus 2020 om 22:33
Dan moet je een materiaal zoeken met een hele grote warmtecapaciteit (of bij homogeen materiaal: warmte coefficient). Eenmaal koel heeft het heel veel warmte nodig om iets op te warmen. Water is zo'n stof (een graad opwarmen kost veel energie). Ik ken geen voor hoesjes geschikte materialen die dat zouden kunnen en veel beter zijn dan water in dat opzicht.
Samim op 24 augustus 2020 om 22:43
Dankje voor de info
als ik niks verzin dan zal het wel ophouden voor nu

fijne avond

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)