Communicerende vaten

Jack stelde deze vraag op 20 augustus 2020 om 23:23.

 Goedenavond,
ik krijg een overkapping achter mijn huis 7,5 meter breed 3,30 meter diep. Met een afwatering via de staanders links en rechts. 4,5 meter de ene kant op en 3 meter de andere kant op. De regenpijp gaat dus door de staanders. Nu wil ik dat ze onderaan ong 5 cm boven het maaiveld de staanders uitkomen buis 80 mm. Die wil ik onderin de bodem dan de regentonnen aansluiten en dan boven in een overloop maken als de tonnen vol geraken. Kan dit op basis van de wet van de communicerende vaten. Dus de buis in de staander zal dan een evengoed niveau hebben als het vat dat gevuld wordt vanuit de bodem. Of kan dit natuurkundig gezien niet? Ivm druk verschil. Buis van 80 mm moet nivelleren en is de vul eenheid in deze. Ik begrijp dat het vat moet kunnen ontluchten aan bovenzijde. 

kan dit of is het een utopie. Met mijn basis kennis denk ik dat het mogelijk moet zijn. 

Reacties

Theo de Klerk op 20 augustus 2020 om 23:55
>Kan dit op basis van de wet van de communicerende vaten

Deze "Wet" zegt alleen maar dat het water, als het zich verspreiden kan via pijpen en buizen, een oppervlak heeft dat overal gelijk hoog is. Waterpas dus (eigenlijk evenwijdig aan de kromming van de aarde, maar op afstanden van enkele meters is dit effectief "recht").

Verder snap ik van de beschrijving niet veel. Een huis van 7,5 x 3,3 meter lang/breed. Is die 7,5 meter "geknikt" op 4,5 meter van een uiteinde?

jack op 21 augustus 2020 om 06:56
het gaat om een overkapping achter de woning. De dakgoot over een lengte van 7,5 meter wordt zo gemonteerd dat het hemelwater naar beide zijden naar de regenpijpen links en rechts loopt. Die regenpijpen wil ik onderin de regentonnen die ervoor komen te staan aansluiten. Zodat het eigenlijk communicerende worden de regenpijp met de regenton
Theo de Klerk op 21 augustus 2020 om 08:26
Dus zoals getekend maar de groene regentonnen zijn van boven met elkaar verbonden ipv onderaan. En pijpen die niet de ton van boven vullen maar van onderen naar boven (en zo niet: teken eens precies wat je bedoelt).

De eronderstaande schuin getekende vaten geven aan wat met communicerende vaten bedoeld wordt: water zal van de ene naar de andere overlopen zodat het oppervlak even hoog blijft.



In jouw geval zal een horizontale verbinding tussen de bovenkant van de tonnen ook zo werken. Stel de linker ton is bijna vol en de rechter niet, dan zal water door de verbindingsbuis naar de andere ton lopen en die vullen tot ze beiden vol zijn. Daarna zal het water buiten de tonnen overstromen. De verbindingsbuis werkt pas nadat het waterniveau in een ton de hoogte van de verbinding bereikt heeft.
De getekende situatie (verbinding onderaan) doet hetzelfde, alleen zal dan het water steeds zo verdeeld worden dat beide tonnen even vol zitten.
Jan van de Velde op 21 augustus 2020 om 11:43

Jack van der Veen plaatste:

Dus de buis in de staander zal dan een evengoed niveau hebben als het vat dat gevuld wordt vanuit de bodem.

Dat kan. Ik snap alleen niet waarom je de regenpijp onderaan het vat zou aansluiten. Alleen maar meer risico op lekkages. 

Praktische tip: zorg ervoor dat alles eenvoudig demontabel is. Zodra er een paar vorstdagen dreigen ga je de boel moeten demonteren en leegmaken of het vriest kapot, en minstens een keer per jaar ga je die vaten moeten schoonmaken anders gaat er nogal eens een serieuze putlucht  uit komen.

Enne, er zijn prima hulpstukken te koop die tegelijkertijd zorgen dat je vat gevuld raakt én als overloop dient. Google maar eens met aansluiten regenton, alles te koop van gek tot gekker. Maar je kunt ook simpeler en goedkoper zelf bedenken.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)