verandering lengte lichtbundel

Jan stelde deze vraag op 19 augustus 2020 om 18:11.

Kan een lichtbundel van lengte veranderen? Is daar een voorbeeld van?
(Overal gezocht maar niets gevonden.)
Als ik de snelheid in de formule voor lengtecontractie invul, krijg ik lengte = 0

Reacties

Theo de Klerk op 19 augustus 2020 om 18:20
Dit ligt in het verlengde van je eerdere twijfels aan de relativiteitstheorie en daar gaan we dus niet verder mee door.

Een lichtbundel heeft geen lengte. Hooguit een stroom aan fotonen (lichtdeeltjes) waarbij de lengte van die stroom gelijk is aan openingstijd x lichtsnelheid  als de openingstijd de tijdsduur is dat licht (door een open/dichtgaande sluiter) ongestoord kan doorreizen.

Afhankelijk van wie kijkt in welk bewegend stelsel zal de tijd tussen de stelsels afwijken en daarmee ook de lengte van de bundel anders lijken (bewegend systeem 2 tov 1: tijd vertraagt, een sluiter in systeem 1 met sluitertijd 1 s zal in systeem 2 een kortere tijd hebben en daarmee zal de lichtbundel een kortere lengte lijken te hebben.  Maar lengte/tijd levert weer dezelfde lichtsnelheid c op in beide systemen).
Omgekeerd (alles is relatief) zal in systeem 2 een tijd van 1 seconde in het systeem 1 (dat beweegt tov systeem 2) korter duren.

Lengte 0 m in een systeem dat met lichtsnelheid beweegt is niet gek: de tijd is ook vertraagd tot 0 s (en daarom afstand = tijd x snelheid = 0 x c = 0 m. Licht wordt dus niet oud, beweegt in zijn eigen stelsel ook niet).
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.