elektromotor snelheidsregelaar

Daniel stelde deze vraag op 28 juni 2020 om 18:57.

 hallo allemaal,
ik heb een vraag waar ik al een tijdje niet uit kom.
Stel ik wil een motor op verschillende toerentallen laten draaien, moet ik dan het aantal Volt of het aantal Ampere aanpassen? en stel je gebruikt een zogehete PWM sturing, deze past dan Volt of Ampere of beide aan, waar gaat dan de rest heen, ik bedoel, stel ik zou een motor aan een batterij zetten dan loopt de stroom door de motor heen, maar met een PWM sturing gaat er maar een deel van de stroom door de motor heen, waar gaat de rest dan heen?

Reacties

Jan van de Velde op 28 juni 2020 om 19:38
Dag Daniël,

Daniel plaatste:
Stel ik wil een motor op verschillende toerentallen laten draaien, moet ik dan het aantal Volt of het aantal Ampere aanpassen?

Als je de spanning over de (gelijkstroom)motor verlaagt dan zal vanzelf de stroomsterkte door de motor ook afnemen. Het een zonder het ander wordt lastig zo niet onmogelijk.

Daniel plaatste:

met een PWM sturing gaat er maar een deel van de stroom door de motor heen, waar gaat de rest dan heen?

Nergens heen. Dat wil zeggen, zo'n sturing zorgt ervoor dat er maar een deel van de tijd spanning over de motor staat. Een soort aan-uitschakelaar die in veelal hoog tempo de stroomkring sluit-opent-sluit-opent enz. Er loopt dus een deel van de tijd stomweg géén stroom. Dat is iets heel anders dan "maar een deel van de stroom door de motor heen".

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vierentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)