Frequentie fluit

Lotte stelde deze vraag op 24 juni 2020 om 11:47.

Quote

 Ik moet voor een opdracht op school een fluit maken dat heb ik dus gedaan d.m.v. rietjes op de juiste lengtes te knippen (ze zijn aan de onderkant afgesloten) de tonen kloppen ongeveer maar als ik hiervan de frequentie wil meten (dit doe ik met een app op de telefoon) komt hier een frequentie uit van ongeveer 1khz en soms zelfs meer. Dit zijn niet de tonen die ik heb gemaakt en ik weet bijna 100% zeker dat de tonen kloppen. Ik heb al veel verschillende apps geprobeert maar hetzelfde probleem lijkt de hele tijd te ontstaan. Ik denk dat het deels komt door mijn eigen geblaas en dat de app misschien te veel geluid opvangt ofzo? Ik weet niet hoe ik dit zou moeten oplossen het kan misschien zo zijn dat de rietjes veels te klein zijn in diameter (ong. 0,6cm) en dat hierdoor mijn geblaas gewoon invloed zou hebben. Weet iemand misschien hoe ik dit oplossen en als ik bijv. een nieuwe fluit zal moeten maken wat ik hieraan moet aanpassen? Alvast bedankt! 
(Ik heb trouwens meerdere rietjes aan elkaar gemaakt het dus eigenlijk een soort panfluit). 

Reacties:

Theo de Klerk
24 juni 2020 om 12:11
Quote
> de tonen kloppen ongeveer
Wat bedoel je hiermee? Hoe weet je dat? Want als de tonen kloppen, moeten de frequentie ook kloppen.

> frequentie uit van ongeveer 1khz en soms zelfs meer
Hoorbaar geluid zit ergens tussen 30 - 15000 Hz, met de meeste tonen tussen 1000 Hz (1 kHz) de 10000 Hz (10 kHz). Dus dat er hogere waarden getoond worden dan 1 kHz vind ik niet zo vreemd.

Met buisjes aan 1 kant open waar je overheen blaast om de lucht in de buis in trilling te brengen kunnen theoretisch alle golflengten die voldoen aan L = (2n-1) . 1/4 λ (=oneven aantal 1/4 golflengtes) worden gehoord. De langste golflengte is daarmee λ = 4L  of f = 85/L  Hz (L = buislengte in meters). Kortere lengte, hogere toon.  1 kHz bij L = 0,085 meter

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)