natuurkundige hypothese opstellen

Jan stelde deze vraag op 16 juni 2020 om 10:10.

 beste Lezer,

ik ben bezig met een opdracht en snap niet hoe ik de volgende onderzoeksvraag moet beantwoorden met een hypothese. onderzoeksvraag: hoe kun je precies voorspellen wat het verband is tussen de hoek waaronder het touw hangt en de trekkracht waarmee dit touw opzij wordt getrokken? 

er werd als tip gegeven: dat ik een tekening van de krachten die werken op het touw. 

dit heb ik gedaan maar ik kom nu dus gewoon niet verder. 

ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen,

groetjes Jan,

Reacties

Theo de Klerk op 16 juni 2020 om 11:02
Weer zo'n vreemd onderzoek/hypothese geval. 
Vaak heb je een vermoeden over iets (hypothese) en ga je een onderzoek bedenken dat aantoont dat je vermoeden klopt of juist niet.

Als je het al zou willen weten (ipv achterstevoren-werkend een opdracht uitvoert): wat denk je wat met de grootte van de kracht gebeurt bij het spannen van het touw en waarom denk je dat?
Dan ga je eens een aantal metingen doen en kijken of je vermoeden wordt bevestigd (en je dat nu beter kunt onderbouwen) of juist niet.
Ingewikkelder moet je het niet maken.
jan op 16 juni 2020 om 11:11
ik dacht zelf dat het met de trekkracht en dat de trekkracht de hoek beinvloedt  of is het zo dat als ik dat in een hypothese  schrijf te algemeen?
Theo de Klerk op 16 juni 2020 om 11:24
Je vermoeden/hypothese is dan dat als de hoek groter/kleiner (kies) wordt de spankracht van het touw (en daarmee de trekkracht aan het touw) groter/kleiner (kies) wordt.
Met wat schetsen zou je de hypothese nog nader kunnen precisiëren misschien (hoek 2x groter, kracht 2x groter bijvoorbeeld, of 1/2 groter, of sin (hoek) groter of...) maar dat hoeft niet. Uiteindelijk doe je het onderzoek om een vermoeden te bevestigen of niet en een vermoeden is zelden al vastgelegd in iets als  F = a x2 sin y .
Zo'n relatie kun je ook uitwerken na de meetresultaten aan de hand van de gevonden getallen. 

Ik blijf dit soort proefjes op school onzinnig vinden als er hypothese/onderzoeksvraag aan gekoppeld zijn. "Hypothese" is een veel te zwaar woord en is vaak een verhulling van een formule die iedereen uit zijn boek overneemt. Zoals "de hypothese is dat de veerkracht evenredig is met de uitwijking: F= Cu". Duuuhhh... dat staat in je boek en is allang door meneer Hooke "ontdekt". En wonder boven wonder... de veerproef komt daar redelijk mee overeen.
jan op 19 juni 2020 om 15:02
maar als je naar mijn hypothe kijkt wat zou dan een verband zijn met de massa erbij, want de massa blijft toch hetzelfde?
Theo de Klerk op 19 juni 2020 om 16:13
Neem eens een stuk touw en lus dat door het oog van een massa(atje). Bijv. een zakje zand (of knikkers - het hoeft niet zwaar te zijn) dichtgeknoopt met een paperclip als "oog" om de zak aan het touw te hangen.
Houd het dan eens vast terwijl beide touwhelften gewoon naar beneden wijzen.

Trek dan met je handen de touwen wat uit elkaar

Doe dat nog eens en probeer het touw horizontaal strak te trekken.

De massa is steeds hetzelfde, de kracht waarmee je trekt ook?

Een hypothese zou kunnen zijn "de kracht is hetzelfde, als de massa hetzelfde blijft."
Onderzoek dan of dat waar is (door bovenstaande experimenten).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)