hydrostatische druk

emily stelde deze vraag op 10 juni 2020 om 14:51.

Hallo, ik heb een vraag die ik maar niet opgelost krijg. De vraag luidt als volgt:
Een buis die aan de ene zijde dichtgemaakt is bevindt zich volledig onder water en is volledig met water gevuld. De buis heeft een lengte van 10 cm.
Men trekt de buis nu met het gesloten uiteinde naar boven uit het water tot een volume V van de buis boven het wateroppervlak uitsteekt.



Ik moet hierbij aangeven wat er met oppervlakte V gaat gebeuren. Het antwoord is dat het volledig met water gevuld zal worden. Ik weet alleen niet waarom. Zou iemand mij verder kunnen helpen? Alvast heel erg bedankt

Reacties

Jan van de Velde op 10 juni 2020 om 16:15
dag Emily,

1) hoe groot is de druk van een kolom van 10 cm water?
2) hoe groot is de druk van de buitenlucht op het wateroppervlak? 
3) wie wint? 

groet, Jan
emily op 10 juni 2020 om 16:27
Hallo Jan,

Dus als ik het goed begrijp dan is de druk van de kolom van 10 cm te klein vergeleken met de atmosferische druk. Ik heb het berekend en bij een 10m lange buis zijn de 2 drukken even groot. Dus om ervoor te zorgen dat die buis niet onder water loopt, moet ik dus eigenlijk een 10m lange buis hebben.

Groetjes Emily :)
Jan van de Velde op 10 juni 2020 om 16:37
Je bedoelt dat goed, maar met een 10 m lange buis gaat dat ook nog net niet lukken, tenzij Nederland onder een relatief diep lagedrukgebied ligt (<981 mbar) .

en je drukt je een beetje ongelukkig uit: die buis zal nooit "onder water lopen", op zijn best volledig gevuld blijven als hij dat tevoren al was, zoals weergegeven in dat proefje op die afbeelding van je hierboven.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)