Experiment

Lara stelde deze vraag op 29 april 2020 om 22:49.

Hallo allemaal,

Ik moet voor natuurkunde een experiment/practicum thuis doen om een eindpunt te krijgen ivm met corona. Ik zit in de bovenbouw dus het mag ook niet te makkelijk zijn. Mijn vraag was of jullie misschien ideeën hadden? 

Bedankt alvast

Reacties

Theo de Klerk op 29 april 2020 om 23:44
Corona... probeer eens iets te bedenken over snelheid van verspreiding, risico factoren enz. Meer een statistisch wiskunde onderzoekje dan dat het iets met natuurkunde te maken heeft.

De kranten staan tegenwoordig alleen maar vol over deze ziekte. TV gaat ook over bijna niks anders... kijk/luister daar eens naar en gebruik je fantasie om een (gedachte)experiment te bedenken.
Lara op 30 april 2020 om 00:09
Oh nee het hoeft niet persé over corona te gaan. Sorry misschien verkeerd geformuleerd. Bedoelde dat we door corona een practicum thuis moeten uitvoeren ipv op school. Dus het mag over alle onderwerpen van de natuurkunde gaan!
Theo de Klerk op 30 april 2020 om 00:27
Wat vind je dan zelf een interessant gebied in de natuurkunde? En wat weet je er al van en wat vind je "raadselachtig" of "verwonderend"? Kan daar thuis een experiment mee gedaan worden? Dus niks ingewikkelds waar speciale apparatuur voor nodig is.

Bewegingen / hefbomen / mechanica in het algemeen leent zich voor dit soort experimenten.
Maar elektriciteit / vermogen misschien ook wel.
Optica misschien? lichtbreking in ruiten/projectors/vloeistoffen?
Jan van de Velde op 30 april 2020 om 01:08
En wat heb je voor meetapparatuur thuis? Meer dan je vermoedt denk ik, als je ook nog een beetje kunt knutselen. Bijvoorbeeld, een beweging filmen met een smartphone, zelfs met de ingebouwde mediaplayer van windows kun je dan op een computer heel nauwkeurig tijden meten. 

Als ik zo'n opdracht zou uitzetten voor mijn leerlingen dan zou ik inventiviteit heel zwaar meewegen. Denk op meetgebied dus eens buiten de doos met kant-en-klare oplossingen.

groet, Jan
Theo de Klerk op 30 april 2020 om 09:58
Wat simpele voorbeelden uit "Physics - Fun and Beyond"
Lara op 30 april 2020 om 11:01
Je moet er wel berekeningen mee kunnen maken en uiteindelijk moet je een grafiek maken om dus het verband tussen wat je kiest aan te tonen. Dit laat ook heel veel dingen afvallen aangezien je niet bij alle experimenten berkeningen moet maken. 


Heel erg bedankt voor de bijlagen ik zal zo kijken of ik er iets uit kan halen!
Theo de Klerk op 30 april 2020 om 13:27
Je kunt bij elk experiment eindeloos veel vragen stellen en die proberen te beantwoorden. Is er verband als grootheid X groter wordt met hoe Y reageert? Kan ik dat verklaren? 
Elk experiment is als goocheltruc uit te voeren of als wetenschappelijke onderzoeking die probeert te duiden hoe het werkt en hoe de onderdelen samenhangen. Dat maakt het verschil tussen een wetenschapper en een goochelaar.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)