gamma

pieter stelde deze vraag op 26 november 2005 om 15:46.

Quote
beste mensen,

ik ben bezig met een verslag over radioactiviteit. Ik snap echter niet goed het verschil tussen elektromagnetische straling en gamma straling (waarom is gamma straling kernstraling??).

Heeft dit misschien iets te maken met het doordringend vermogen???

groeten, pieter

Reacties:

Bert
26 november 2005 om 16:47
Quote
Beste Pieter, gammastraling is een van de vele soorten electromagnetische straling (zie BINAS tabel 19B, Electromagnetisch spectrum). Alfa- en beta-straling zijn geen vormen van electromagnetische straling; deze soorten straling bestaan uit deeltjes die een massa hebben. Gammastraling wordt ook wel kernstraling genoemd omdat het vrijkomt bij energieveranderingen in een atoomkern. Het doordringend vermogen van gammastraling is hoog, maar van alfa- en betastraling (die je ook best 'kernstraling' mag noemen) juist niet. Bert
J.
26 november 2005 om 18:41
Quote
De vorige reactie is prima als je "massa" vervangt door "rustmassa". Fotonen (waaruit electromagnetische straling a.h.w. is opgebouwd) hebben een energie (Efoton) en (volgens dhr. Einstein) dus ook een massa gelijk aan m=Efoton/(c*c). Ze hebben alleen geen rustmassa (massa bij snelheid v=0 (als v=0 zulks bij fotonen al mogelijk zou zijn)). De alpha en betadeeltjes hebben wel een rustmassa (alfadeeltjes zijn in feite heliumkernen en betadeeltjes electronen).

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)