Lift over de gehele vleugel

rogger stelde deze vraag op 13 februari 2020 om 16:35.

Quote

 Ik heb ergens gelezen dat de lift van een vleugel uitgedrukt wordt als een verdeelde belasting over het gehele corde. Dit is natuurlijk opbouwend tot aan de romp hier is de lift zowat nul. Ik ben vooral geintereseerd in de halve corde. Wat is het gedrag van deze lift. Is dit rechthoekig dus 2l/c of heb ik hier te maken met een toenemende verdeelde belasting? 

Reacties:

Jan van de Velde
13 februari 2020 om 16:53
Quote
dag Rogger,

Je stelt hier vragen over een onderdeeltje uit een zeer specifiek toepassingsgebied, dat zoals elk specifiek toepassingsgebied zijn eigen vakjargon kent. Dat vergemakkelijkt de communicatie tussen specialisten in dat vakgebied, maar bemoeilijkt de communicatie met mensen buiten dat specifieke toepassingsgebied. Een 'verdeelde belasting' begrijp ik nog wel, dat gebruiken ze ook in de constructieleer. Maar bij corde, halve corde en 2l/c zul je even een vertaalwoordenboek moeten leveren als je nuttige reacties wil op een algemene natuurkundesite (of mogelijk heel lang wachten tot iemand die die termen toevallig wel kent deze vraag ooit nog eens tegenkomt). 

Ik kan me voorstellen dat de lift op een vleugelsectie met grotere dwarsdoorsnede (dichter bij de romp in het algemeen) groter is dan nabij de tips, en dat de lift dus niet netjes gelijkelijk is verdeeld over de lengte van de vleugel. Maar ik heb geen idee in hoeverre dit gaat richting een antwoord op jouw vraag.

Groet, Jan
rogger
13 februari 2020 om 16:59
Quote
Beste Jan,

Bedankt voor je reactie. Inderdaad, u heeft gelijk. Ik zal het jargon even toelichten;

de corde kan opgevat worden als de lengte van een vleugel. 

mijn vraag luidt dan als volgt:

ik heb een vleugel met een specifieke lengte. Is de verdeelde liftbelasting van deze kracht lineair of constant. Of zit hier een andere variatie in, bijv. een combinatie van deze twee.
Theo de Klerk
13 februari 2020 om 17:05
Quote
Dat is denk ik niet zo maar te stellen. Noch lineair noch constant. Veel zal afhangen van de vleugelvorm en niet alleen de lengte. Loopt de vleugel taps toe naar de tip? Blijft hij overal even breed? Wat is de hoek tussen vleugel en romp?
Allemaal zaken waar vakgebied "aerodynamica" en "vliegtuigbouwkunde" diep(er) op in gaan - verwacht dat niet hier waar "algemene natuurkunde" voor middelbaar onderwijs de boventoon voert - om algemene concepten en begrippen te introduceren die in specifieke toepassingen als vliegtuigbouw, treinbouw, wegenbouw, huizenbouw enz allemaal hun specifieke gebruiksvormen kennen om optimaal van nut te zijn.

Google op "wing lift chord" geeft een aantal hits. Misschien kun je daar iets mee? https://en.wikipedia.org/wiki/Aerodynamic_center

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwtintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)