partiële druk gebruiken om uitdrogen tegen te gaan.

Gaardenier stelde deze vraag op 18 januari 2020 om 22:26.

Als men een flacon met houtlijm in een afgesloten glazen bokaal met een bodempje water bewaart, zal de lijm jaren later nog niet uitgedroogd zijn. Dit vanwege de 100% rel. vochtigheid in de bokaal. 

Kan ik dezelfde regel toepassen met alcoolstiften, verfstiften of -tubes, pvc lijm, enz? Of moet ik dan de verzadigingsvloeistof bv best hetzelfde nemen als de basisvloeistof van de te bewaren componenten? Dan krijg je dus een andere samenstelling van de verzadiging. Of zou dit in feite geen rol spelen?
Kan iemand hier licht over laten schijnen?

 

Reacties

Theo de Klerk op 18 januari 2020 om 22:33
stoffen verdrogen doordat een of meer componenten kunnen vervliegen door oplossen in lucht. Vaak is de vloeistof die verdampt water - zoals in houtlijm. Alvast een conditie creëren die verdampen onmogelijk maakt helpt dan met bewaren/preserveren.
Bij viltstiften en andere voorwerpen is de opgeloste en te verdampen vloeistof meestal alcohol of andere vluchtige stof die ook in lucht kunnen oplossen. Om dat te voorkomen moet je de lucht niet met water maar met de oplosstof verzadigen. Dus bijv. alcohol.
Leo op 19 januari 2020 om 02:06
Hallo Theo,
Dat doe ik dus al jaren en schreef het ook, maar aangezien er bv. PVC lijm is, waarvan de vluchtige stoffen niet zo gemakkelijk te vinden zijn, blijft de vraag of een andere vluchtige stof, bv eenvoudig water de lucht ook kan verzadigen, zodanig dat er geen andere vergassing meer mogelijk is. Of bv. wasbenzine. 
Dát is de vraag dus. Vandaar dat de partiële drukken er waarschijnlijk mee te maken hebben. Maar dat is nu niet echt mijn sterkste kant.
Jan van de Velde op 19 januari 2020 om 09:49

Leo plaatste:

blijft de vraag of een andere vluchtige stof, bv eenvoudig water de lucht ook kan verzadigen, zodanig dat er geen andere vergassing meer mogelijk is. 
wat Theo al schreef

Theo de Klerk plaatste:

 Om dat te voorkomen moet je de lucht niet met water maar met de oplosstof verzadigen. Dus bijv. alcohol.
Dus nee, verzadiging met stof X voorkomt nooit de verdamping van stof Y

groet, Jan
Leo op 19 januari 2020 om 20:51
Bedankt voor de bevestiging, ik dacht ook al in die richting maar was niet zeker.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)