Verband lengte van een veer en elasticiteit.
Kris stelde deze vraag op 17 januari 2020 om 19:12. Beste
Ik zit momenteel in mijn laatste jaar HAVO
Ik moet dit jaar een onderzoekscompetentie uitvoeren over de deelvraag hierboven.
Ik heb op het internet wel al enkele zaken gevonden zoals een veer wordt van elastisch naar plastisch vanaf een bepaalde uitrekking.
Eerst krijgt men een R.E verband waarbij grotere lengte een grotere spanning teweeg brengt. Maar na een bepaalde "elasticiteitgrootte" komt een parabolische beweging tot een breuk (plastisch)
Zijn er nog enkele belangrijke onderwerpen die aanbod moeten komen over deze vraag?
Ik ben enkele dingen tegen gekomen maar weet niet of ze werkelijk iets te maken hebben over deze deelvraag o.a de Wet van Hooke.
Ook als er over dit onderwerp bepaalde interessante proefjes bestaan kunnen deze ook handig zijn.
Mvg Kris
Reacties
ik weet niet of je hier "elasticiteit" beschouwt als een voorwerpseigenschap of als een stofeigenschap. Maar van één en hetzelfde materiaal kun je totaal verschillende veren bouwen, dus dat onderscheid is heel belangrijk.
De wet van Hooke doet zéker mee, is van toepassing op het elastische deel van zo'n rekdiagram:

Een belangrijk zoekwoord als je de stofeigenschappen in duikt is de elasticiteitsmodulus:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Elasticiteitsmodulus
Op die wikipediapagina heb je dan gelijk een berg sleutelwoorden voor een verdere zoektocht naar informatie voor een theoriehoofdstuk (literatuuronderzoek) van je PWS.
Succes, Jan
Op praktisch gebied zat ik te denken aan een proefje om de elasticiteit van een rekje (elastiekje) in een curve te zetten. Dus bij hoeveel spanning is de elasticiteitgrens bereikt en waar ontstaat de breuk.
Al denk ik dat dit moeilijk in kaart te brengen is zonder enige computer gestuurde meetinstrumenten.
Als u toevallig nog enkele proefjes weet die u in uw lessen geeft ofzo kunnen deze zeker vanpas komen.
Mvg Kris
Gewone rek/strek/terug naar originele lengte kun je met elke veerunster (om kracht te bepalen, maar een bekend gewicht eraan hangen werkt ook) meten en dan krijg je hopelijk een lineair verband tussen F en u. Daarbuiten is de vervorming plastisch en definitief.
Elastiekjes die uitdrogen of langdurig in gebruik zijn (zoals een stapeltje brieven uit 1990 bijeen houden) worden heel stug en breekbaar (kruimelen). Ze worden niet "voor de eeuwigheid" gemaakt en veranderen van samenstelling o.i.v. lucht en licht over tijd.
Bedankt voor de snelle hulp aan beide!
Want rubber is een raar stofje, en gedraagt zich helemaal niet zo op zijn "Hooke" s.
zoek maar eens via "afbeeldingen" naar rubber band diagram
Mvg Kris
Hogere temperatuur geeft de atomen van een stof meer trillings-energie en daarmee meer kans los te komen van invloed van buuratomen. Daarmee is de elasticiteit (waarmee buren elkaar "vasthouden") verminderd en zal de stof eerder vervormen (hogere temperatuur zal een lager "knikpunt" geven voor een lagere kracht/uitrekking waarbij de elasticiteit ophoudt)