Krachtendiagram

Emma stelde deze vraag op 17 januari 2020 om 00:17.


 Hoi, 

In mijn boek staat er een opgave waarin ze vragen of de veer op het moment van de tekening is ingedrukt, een beetje uitgerekt of al wat verder uitgerekt is. Hoe kun je nou zoiets weten als je naar de krachtendiagram kijkt? 

Reacties

Theo de Klerk op 17 januari 2020 om 01:06
Nou, als alle krachtvectoren op schaal zijn dan is het een kwestie van kijken/meten of de totale lengte omhoog minus omlaag uiteindelijk een resultante omlaag geeft of omhoog. Bij omlaag wordt de veer uitgetrokken, bij omhoog ingedrukt.

Al zou ik in de werkelijkheid niet weten in welke situatie een veer "uit zichzelf" ingedrukt wordt. De tekening suggereert alsof er iets aanhangt. Dat kan alleen een effect naar beneden hebben: uitrekken.  De wrijving zou hooguit het "klemzitten" kunnen zijn van het asje waaraan dat rode voorwerp blijkbaar hangt. En die situatie is niet anders dan een gewichtje dat "gewoon" aan de veer hangt en dus dat ding uitrekt.

Leuke tekening, maar ik zou die kracht-vectoren op iets anders dan die veer laten werken. Of iemand moet me overtuigen dat ik dit echt fout zie...
Jan van de Velde op 17 januari 2020 om 02:27

Theo de Klerk plaatste:

De wrijving zou hooguit het "klemzitten" kunnen zijn van het asje waaraan dat rode voorwerp blijkbaar hangt. 
Niet als je de situatie als een momentopname in een beweging ziet


https://socratic.org/questions/what-are-some-examples-of-simple-harmonic-motion

- de wrijvingskracht vertelt je iets over de richting van de beweging.
- de richting van de veerkracht vertelt je iets over ingedrukt zijn of uitgerekt zijn van die veer, en daarmee gelijk of de kogel zich onder of boven de evenwichtsstand bevindt.
- het verschil tussen zwaartekracht en veerkracht in combinatie met die bewegingsrichting vertelt je iets over versnellen of vertragen.

Logisch redeneren moet je de antwoorden kunnen geven

Alleen dat "beetje" of "wat verder", dat zou ik niet uit dit schema weten te halen. Punt één zijn die kwalificaties best vaag, en punt twee zijn ze relatief: welke zwieper heeft die kogel in het begin gekregen, en hoe ver kan hij dus die veer maximaal indrukken of uitrekken?  
Doordat er nog een wrijvingskracht is weet je dat die kogel nog onderweg is en dus niet op een omkeerpunt (maximale uitrekking of indrukking), maar omdat je niks weet over veerconstante of dichtheid van het medium waarin deze kogel heen en weer trilt zou ik niet durven zeggen hoe dicht bij een omkeerpunt of evenwichtsstand de kogel zich bevindt.

Groet, Jan
Theo de Klerk op 17 januari 2020 om 02:44
ik ging inderdaad uit van een statische situatie. De probleemstelling stelt noch het een, noch het ander. Maar indien dynamisch, dan ga ik met Jans verhaal mee.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)