Joris
stelde deze vraag op
10 januari 2020 om 20:07.
Is bij een voeding (voedingskast/batterij ..) van een stroomkring de spanning of de stroomsterkte afhankelijk van het component dat zich in de schakeling bevindt?
Reacties
Theo de Klerk
op
10 januari 2020 om 20:15
De spanning van een bron is theoretisch constant: het geeft aan hoeveel energie aan elk elektron of ladingsdeeltje kan worden gegeven.
De stroomsterkte varieert: afhankelijk van hoeveel energie (per seconde: vermogen) een apparaat nodig heeft of weerstand die het heeft, past de stroomsterkte zich hieraan aan door meer of minder ladingsdragers per seconde door het apparaat te sturen: - bij weerstand I = U/R - bij apparaat met vermogen: P = I2R ofwel I = √(P/R)
Joris
op
10 januari 2020 om 20:29
Hoi Theo,
Bedankt voor je antwoord. Ik vraag me nu alleen af, hoe zit dat dan bij een voedingskast, daarbij kun je toch de stroomsterkte instellen?
Theo de Klerk
op
10 januari 2020 om 21:04
Een voedingskast stelt meestal de spanning in. Elk apparaat heeft natuurlijk een maximum dat het aan energie kan leveren. Dat beperkt, bij gegeven spanning, natuurlijk de maximale stroomsterkte. Meer dan dat komt er niet uit. Bij lichtnet zou dat veel meer kunnen zijn - vandaar dat smeltveiligheden ("stoppen") de stroomsterkte tot 12, 16 of 24 A beperken.
Een voedingskast is meestal een spanningsbron. Die kan tot een zekere maximale stroomsterkte leveren (zodat U x I = P het maximale vermogen weergeeft). Het is niet zo dat als je bijv. 2 A instelt, dat de bron ook 2 A gaat leveren als een aangesloten apparaat met 1A al tevreden is. Maar een apparaat dat 3A nodig heeft krijgt niet meer dan 2A omdat je dat als bovenlimiet hebt ingesteld.
Een stroombron kan een constante stroomsterkte leveren bij verschillende spanningen. Variatie op een thema. Daar geldt een maximale spanning die je kunt instellen zodat opnieuw P = U x I
Joris
op
10 januari 2020 om 21:52
Aah oké.
En hoe zit het dan als je een weerstand en een led aansluit in serie op een batterij van 5V? De grootte van de spanningsbron is dan bekend en door de led wil je bv een stroomsterkte van 20 ma = 0,02A daarnaast heeft de led een spanning van 2 V nodig. Dan moest er dus een weerstand van 2/0,02 = 100 ohm nodig bij wijze van. Klopt die redenering?
Theo de Klerk
op
10 januari 2020 om 22:09
Tja... als de LED maar 2 V mag hebben, dan zul je 5-2=3V over een weerstand moeten laten lopen. Als er ook maar 20 mA doorheen mag, dan is de waarde van die weerstand gauw gevonden: 3 V = 0,020 x R Dus niet 2 V nemen zoals jij denkt....