Bemonsteren golven

Me stelde deze vraag op 01 december 2019 om 17:11.

Quote

Hallo,
ik ben op het moment bezig met een opdracht waarbij ik een bronsignaal van 100 Hz moet bemonsteren met een bemonsteringsfrequentie van 133.3 Hz. De tijdsduur van de grafiek is 0 tot 0.02. Hoe weet ik nu hoeveel bemonsteringsstreepjes ik moet zetten? Moet ik gewoon uitrekenen hoeveel streepjes ik dan in 0.02 sec moet zetten mbv bemons.frequentie? Want dan kom ik uit op 2,66 dus hoe moet dat?

groetjes Me
 

Reacties:

Jan van de Velde
01 december 2019 om 17:41
Quote
dag Me,hierboven een paar mogelijkheden voor wat je zoekt. Maar in ongeveer 1/3 van de willekeurige keuzes die je maakt heb je slechts 2 bemonsteringen, in de rest van de gevallen 3. 

groet, Jan
Me
01 december 2019 om 17:45
Quote
Hallo jan, bedankt voor de snelle reactie, maar is er dan geen vaste manier waarop je het moet doen als je de bemonsteringsfrequentie krijgt gegeven? 
Jan van de Velde
01 december 2019 om 17:54
Quote

Me plaatste:

 maar is er dan geen vaste manier waarop je het moet doen als je de bemonsteringsfrequentie krijgt gegeven? 
Geen idee of daar 'voorschriften' voor zijn, al of niet gebaseerd op regels of gezond verstand. Daar zal ook wel een behoorlijke portie statistiek achter zitten. Dat is geen algemene natuurkunde meer, maar specifiek in een nauw vakgebied toegepaste natuurkunde. 

Als je daar per se meer van moet weten raad ik je aan je licht op te steken bij Wetenschapsforum.nl, daar heb je een grotere kans iemand tegen te komen met verstand van dat soort zaken dan hier.

groet, Jan
Theo de Klerk
02 december 2019 om 01:59
Quote
Je kunt wel stellen dat om een goede weergave van een golf te krijgen het bemonsteringsinterval veel kleiner moet zijn dan de periode van de golf. Alleen zo krijg je voldoende waarden die, geplot, een redelijke weergave van de golf geven.

Bij CDs wordt voor geluid 44,1 kHz sampling gebruikt. Dat betekent dat voor de hoogst opgenomen frequenties (20 kHz) iets meer dan 2 samples per golf aanwezig zijn. Niet erg veel. De meeste instrumenten en menselijke stem zitten ruim onder de 10 kHz en dan heb je al 4 samples of meer (8 bij 5 kHz). De boventonen die wel boven 10 kHz uitkomen worden dan met krap 4 samples bemonsterd - weinig.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)