kracht en hoogte

Dirk stelde deze vraag op 13 november 2019 om 07:27.
ik zou graag van anderen willen horen wat de kracht is wat vrij komt van horizon naar verticaal, in deze vorm.
dit is het eerste voorbeeld en daar komen er nog meer.

Reacties

Jan van de Velde op 13 november 2019 om 10:15
dag Dirk,

Geen idee waar je heen wilt, maar hier klopt natuurkundig niet veel van. Wat is de bedoeling van dit oefeningetje? 

Groet, Jan
Dirk op 14 november 2019 om 16:42

Dag Jan. Ik wil je laten zien dat er een techniek bestaat om een gewicht uit het water te tillen, en hem ook weer terug kan plaatsen. En wat jouw mening hierop is.  gr dirk.
Jan van de Velde op 14 november 2019 om 16:55
afhankelijk van de dichtheid van die boei komt die aanvankelijk mogelijk helemaal niet omhoog omdat de arm van je contragewicht nog te klein zou kunnen zijn.
En in de toestand waarin je de zaak hierboven hebt getekend zal de zaak in evenwicht zijn en beweegt er verder niets meer.
Theo de Klerk op 14 november 2019 om 16:55
Flauwekul. Weer zo'n "gratis energie"/pepetuum mobile constructie die niet gaat werken.
Dirk op 15 november 2019 om 16:37
Dag Jan. Ik had gehoopt op jullie belangstelling voor deze techniek. Maar gezien de antwoorden gaat dat niet lukken
Dit balanswiel zo noem ik het heeft mogelijkheden voor practische doeleinden. Op google of andere informatie bronnen is er niets te vinden over dit balanswiel zoals ik het omschrijf. Maar mochten jullie wel wat vinden dan hoor ik het graag.

gr Dirk.
Theo de Klerk op 15 november 2019 om 17:02
>Dit balanswiel zo noem ik het heeft mogelijkheden voor practische doeleinden. 
Ben benieuwd welke... Afgezien van iets "leuks" in de tuin. Het zal vooral stilstaan.
Dirk op 15 november 2019 om 17:41


Het balanswiel in samenwerking met de wet van Archimedes: dan wordt het interesant, voor zover je dit kan voorstellen. Ik geef toe: het zijn simpele tekeningen. De wet op behoud van energie en de wet van Archimedes. Deze kennis is bekend in de wetenschap.
Jan van de Velde op 15 november 2019 om 17:54

Dirk plaatste:

Dag Jan. Ik had gehoopt op jullie belangstelling voor deze techniek. Maar gezien de antwoorden gaat dat niet lukken
Dag Dirk,

Mijn antwoorden zijn gebaseerd op technisch/natuurkundig inzicht. Je constructies zijn gebaseerd op het principe dat een mens makkelijker iets naar beneden trekt dan naar boven tilt. Je kunt dan je eigen gewicht mee laten helpen, en belast je rug niet (infameus zwak punt in de menselijke fysiologie). De katrol die aan een hoge balk hangt is daarvan ook een voorbeeld.

En dat principe, zaken aanpassen zodat de mens er makkelijker mee om kan gaan, is al eeuwen bekend: de afbeelding die ik plaatste in mijn eerste bericht van deze topic zou 3000 jaar voor Christus in Egypte getekend kunnen zijn (https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/68471). De rechtse constructie op je foto is een kopie van dat millennia oude ontwerp dat door arme derdewereldboeren nog dagelijks wordt gebruikt, google maar eens met "shaduf". Je linkse ontwerp is een variant daarop waarvan ik het natuurkundige of ergonomische voordeel niet kan ontdekken.

En voor een machine maakt het allemaal weinig uit, die heeft geen zwakke rug. Elke gewone dompelpomp gaat met minder energie evenveel water omhoog pompen als de elektromotor die je een van deze constructies gaat laten bedienen.

Groet, Jan
Dirk op 15 november 2019 om 20:47
Dag Jan

We verschillen te veel in manier van denken over techniek/natuurkunde.
Ontdekkingen vanuit de praktijk geven soms een andere kijk op de dingen zoals ze werken. Wiskunde en theoretische wetenschappen zijn ook gebaseerd op uitkomsten van wat we weten willen. Het toeval en ontdekken dat ontbreekt dan ook bij deze.

We gaan ieder door op ons eigen manier van denken en wil het hierbij laten?
Verder wil ik je bedanken voor de tijd die je aan mij heb besteed.

gr Dirk.
Theo de Klerk op 15 november 2019 om 21:04
>uitkomsten van wat we weten willen
Dat is soms een ongewild verschijnsel (zoals de politiek rapporten aanpast om in het gewenste straatje te passen) maar bij natuurkunde en wiskunde kun je dat ontkrachten door de juiste berekeningen (en er is er maar een die het goede antwoord geeft) toe te passen.
Met al dat soort constructies waarin je ideeen uitprobeert (en daar is niets mis mee) moet je ook tot een conclusie komen: heb je ooit al eens iets aan de praat gekregen waarbij je ideeen bevestigd werden? Dan daarop doorgaan en ieder van ons corrigeren.
Tot dat moment: we denken dat het niet zal werken. Aan jou het tegendeel te bewijzen. In werkelijkheid. Niet alleen op een papieren gedachte.
Jan van de Velde op 16 november 2019 om 00:24

Dirk plaatste:

..//.. wil het hierbij laten?

prima. Succes met deze dingen aan de praat te krijgen. De natuurwetten gaan je daarbij helaas niet helpen.

groet, Jan
Dirk Wiedijk op 21 mei 2022 om 08:15
0610090230
Theo de Klerk op 21 mei 2022 om 08:52
Aan dit soort vreemde constructies heb je niets. Gewicht laten zakken doet of het water erlangs omhoog spuiten, maar als het als zuiger dat verhindert, dan verschuift de water massa zich eenvoudig. Daarmee ook het karretje (aannemend dat ook hier het water er niet langs geperst kan worden waardoor het minder ver komt) en gaat het water in de linkerbuis omhoog. Als daar ook een gewicht in zit dat omhoog getrokken wordt dan: hoef je niet te trekken want het wordt er al uitgeduwd.

Als het rechter gewicht vrij "in het water" valt, dan zal het linker gewicht deels omhoog komen, het karretje wat verplaatsen, het hele systeem in rust komen.
De energie die vrijkomt van het vallen van het rechter gewicht wordt gebruikt om het karretje en het linker gewicht te verplaatsen.

Nergens zie ik weer "gratis" energie ontstaan. Wel een natte boel en veel zinloos gedoe.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)