Batterij kwaliteitsonderzoek II

Yunus stelde deze vraag op 14 november 2005 om 18:23.
http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=294636

Mijn probleem is hOE je die kwaliteitsonderzoek moet doen, moet je gewoon batterijen in een zaklamp zetten en kijken wanneer die uitgaat?

En dat dan vergelijken met batterijen van andere merken?
Of gebruik maken van stroomschakelingen, en hoe ziet die er dan uit?


Reacties

Jaap op 14 november 2005 om 19:04
Dag Yunus,

Om te beginnen kun je een voltmeter (en verder niets) aansluiten op een nieuwe batterij. De spanning die je zo meet, heet de bronspanning Ub. Klopt de gemeten waarde met de vermelding op de batterij?
Bij het ene merk wel en het andere niet?

Vervolgens kun je een weerstand met een bekende waarde R (=de belasting) en een ampèremeter op de batterij aansluiten, zonder de voltmeter. Met U=I*R vind je de spanning die nu over de polen ("klemmen") van de batterij staat.
Die noemen we Uk. Is Uk even groot als Ub? Met andere woorden, houdt de batterij zijn spanning goed als hij belast wordt?

Hoe kleiner R, hoe groter de stroom die de batterij moet leveren en hoe zwaarder de batterij wordt belast. Bij kleine weerstanden houdt de batterij dat niet goed vol en "verdwijnt" er spanning (Uk<Ub). Het verschil staat over de inwendige weerstand Ri die in de batterij "verstopt" zit.
Kun je via meting bij verschillende waarden van R en een diagram de waarde van Ri bepalen?
Is de Ri bij verschillende merken gelijk?
Verschilt Ri per gebruikstype batterij?

Succes met je onderzoek...
Henri op 08 februari 2014 om 18:36

Hoe kan ik van mijn resultaat een grafiek maken zoals bijvoorbeeld deze? is er ook software voor om met de computer te meten zodat ik er niet de hele tijd bij hoef te staan?

Jan op 08 februari 2014 om 21:25

dag Henri,

 

"mijn resultaat" geeft te denken dat je al meetgegevens hebt? Invoeren in excel en een mooie grafiek van laten maken dan.

Ben je scholier? Dan is er op school vast wel Coach beschikbaar, ik neem aan dat Coach dat ook wel kan.

http://cma-science.nl/software/coach6/c6meten.html

Het is niet zozeer alleen een kwestie van software, het is ook vooral de hardware voor de omzetting van een gemeten spanning in een schakeling naar een door computersoftware verwerkbaar signaal.

Als je zulk spul moet aanschaffen, installeren en ermee moet leren werken voor een eenmalig proefje is handmatig meten en invoeren denkelijk toch de vlotste weg. De hele tijd erbij blijven is vast niet nodig: elk kwartier/halfuur even aflezen en noteren zou echt wel voldoende moeten zijn.

Misschien kunnen we je beter helpen als je wat meer details van je plannen en ideeën geeft.

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)