remvertraging rollerskate (vervolg vorige topic van mij!)

ciska stelde deze vraag op 21 mei 2004 om 09:29.

Quote
hoi wieteke, bedankt vor je antwoord, het is alleen niet helemaal wat ik bedoel. Ik begrijp dat je over de remweg begint, maar dat heeft volgens mij niet(S) veel met de shockabsorber/slijtage te maken.

naja nu ik erover denk misschien toch wel. ik doe een poging het uit te leggen. Stel de skater heeft een remweg van 3 meter
W= Fs
27354.4 = 3F
F = 9118N

Dus de kracht die de shockabsorber dan op moet vangen is die kracht. Die shockabsorber sit in de skate als een zooltje. dat betekend dus dat het een soort rubber is. maar deze slijt toch niet? hij wordt naar verloop van tijd misschien ietsje dunner. maar dat kunnen we buiten beschouwing laten. we kunnen dan tegen het probleem aankijken dat we 2 cm ruimte hebben om de schockabsorber te plaatsen. Nou heb je alleen als mens ook een shockabsorber, dat zijn je knieen, als je deze op de goeie manier gebruikt dan kan je de shock die je krijgt door je val een heel stuk reduceren. Dus de volle kracht van 9118N wordt niet allemaal door de shockabsorber opgevangen? lijkt mij..

Reacties:

ciska
21 mei 2004 om 09:30
Quote
Dus er is een deel die de shockabsorber opvangt van die kracht. ook verdeel je de kracht nu over 3 meter, terwijl als je logisch nadenkt de grootste kracht op je voeten/benen de eerste impact is, dus niet verdeeld over 3meter. maar gewoon op punt 0 dat je de aarde raakt.

Dan heb ik een keertje bij het berekenen voor hoe dik het schuim van een verpakking moet zijn. een formule gebruikt, waarmee je dus kan uitrekenen hoe dik dit moet zijn, dat wekrt ook als een remvertrager, dat de videorecorder niet als een harde klap op de grond komt maar hij wordt vertraagd. dat is eigenlijk ook wat bij de shockabsorber gebeurd(door eht materiaal wordt de shock vertraagd en krijgt de skater niet een hele grote klap op zijn voeten/knienen). ik zit op dit moment alleen in duitsland op een stage. en kan deze formule niet opzoeken. das is een beetje jammer..

naja dit is zoeen beetje hoe ik het zie. als iemand deze formule weet? Of nog andere tips voor mij heeft.

Hartelijk dank Ciska
redactie
24 mei 2004 om 15:38
Quote
hallo ciska,

ehm.. ja, ik had inderdaad begrepen dat het een soort van remsysteem was onder de skate :?.

maar als de shockabsorber in de skate zit, heeft hij ook weinig te maken met de remweg en hoelang het duurt tot je tot stilstand komt. het gaat er in dit geval dan alleen om kracht die het neerkomen met zich meebrengt. je valt van 3 meter hoogte en de energie die je hebt als je neerkomt, moet worden opgevangen door deze shockabsorber. het remmen heeft hier niks mee te maken, dit doe je met je skates zelf of met je remblokjes.

je kan dit indeuken uitrekenen met het begrip "stoot". deze formule staat gewoon in je binas. hieruit kun je dan vervolgens afleiden hoe ver je absorber moet indeuken en dus hoe dik hij moet zijn. een formule hiervoor wordt weer moeilijk, want het indeuken van de absorber is natuurlijk materiaal-afhankelijk. ik hoop je een beetje op weg te hebben geholpen (beter dan de vorige keer in elk geval;))!

succes, wieteke[nat]

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)