Zwaartekracht ruimte.

Iris stelde deze vraag op 01 november 2019 om 10:15.

Goedemorgen. Ik heb 2 vragen over zwaartekracht in de ruimte.

1. De aarde trekt een ruimteschip naar zich toe, net als een mens. Een ruimteschip is veel zwaarder dan de mens, waarom is het dan niet zo dat de mens 'bovenin' het ruimteschip blijft hangen, omdat hij minder wordt aangetrokken tot de aarde?

2. Werkt een (ouderwetse) balpen die werkt door zwaartekracht in de ruimte? In mijn boek wordt beweerd van niet. Maar er is immers wel zwaartekracht richting de aarde aanwezig, dan doet de balpen het die richting op toch wel? 



Gr, Iris

Reacties

Theo de Klerk op 01 november 2019 om 10:33
1. Verplaatsing gaat om de kracht maar feitelijk de versnelling die daaruit volgt: F=ma  Mens en ruimteschip hebben andere massa, maar gelijke zwaartekrachtversnelling. Daarom een verschillende kracht maar met dezelfde versnelling: ten op zichte van elkaar bewegen ze niet. Ze blijven hun positie behouden. 
Vergelijk Galilei's (gedachten)experiment met een vallende kogel en veer: verschillende massa, gelijke val. Zolang een extra kracht als luchtweerstand niet de veer bovenmatig tegenhoudt. Zolang ze vrij vallen blijven ze gewichtloos: de zwaartekracht wordt niet tegengewerkt door een tafelblad, weegschaal of de grond.

2. Nee. Een balpen werkt doordat de zwaartekracht de inkt naar beneden trekt door het gewicht te geven. Het kogeltje smeert die inkt op papier. De verdwenen inkt wordt weer aangevuld doordat de inkt in het patroon naar beneden zakt.
Houdt een balpen ondersteboven en je ziet dat je er niet meer mee kan schrijven omdat de inkt van het kogeltje af wordt getrokken. Een vulpen werkt op dezelfde manier.
In de ruimte ondervindt de inkt ook de zwaartekracht maar door baanbeweging is het gewichtloos en duwt niks de inkt naar de kogelpunt. Je kunt er niet mee schrijven. Tenzij je op en of andere manier (zuigertje) de inkt naar de punt toe duwt.
Als de pen niet ronddraait om de aarde dan valt hij naar de aarde toe. Maar pen en inkt vallen even snel (zie antwoord 1) en daardoor blijft de inkt gewichtloos zolang het nergens door wordt afgeremd.
Iris op 01 november 2019 om 10:46

Onwijs bedankt! 


Nog 1 vraag: Stel je zou in de ruimte aan een tafel gaan zitten waarbij jij en de tafel vastgemaakt zijn aan de onderkant van het ruimteschip, doet de pen het dan wel? Want dan drukt de zwaartekracht de inkt toch niet veel wél naar het kogelpunt toe?

Mvg, Iris

Theo de Klerk op 01 november 2019 om 13:02
Nee, dat maakt geen enkel verschil. Het ruimteschip, de tafel, jij en de pen vallen allemaal even snel (naar beneden of in een baan om de aarde) Er is geen gewicht dus wordt de inkt nergens naar toegeduwd.

Belangrijk is in te zien dat het de aarde is die de zwaartekracht geeft (ruimteschip heeft massa en doet dat ook maar verwaarloosbaar) en dat toevoegen van een ruimteschip en/of vastmaken daaraan aan die zwaartekracht niets verandert. Gewicht ontstaat doordat een voorwerp de zwaartekracht tegenwerkt (bijv. de vloer waarop jij staat en niet doorheen zakt). Er is geen vloer of ander voorwerp dat de zwaartekracht in het ruimteschip tegenwerkt. Dus geen gewicht. Dus geen werkende Bic ballpoint of vulpen.
Iris op 01 november 2019 om 15:13
Ik snap het helemaal! Ontzettend bedankt!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drieëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)