Krachten ontbinden

emma stelde deze vraag op 16 oktober 2019 om 09:52.

Ik ben laatst deze vraag tegen gekomen in een examen, ik heb de antwoorden al gezien en ik weet hoe de contructie eruit hoort te zien maar ik snap toch niet helemaal welke stappen je moet zetten om bij de goeie constructie te komen. Kan iemand mij daarbij helpen? bedankt!
 

Reacties

Jan van de Velde op 16 oktober 2019 om 10:40
dag Emma,

Welk examen is dit? Dat praat altijd makkelijker.

om te beginnen dien je te beseffen dat je voor een wrijvingskracht een normaalkracht zult moeten vinden (Fw=µ·Fn) . Ergens in die opgave zal dus de grootte van die wrijvingcoëfficiënt µ gegeven moeten zijn. 

er lijken twee bijdragen aan die normaalkracht:
1) de component van de zwaartekracht loodrecht op de baan in dat punt
2) de baan zal een middelpuntzoekende kracht moeten leveren

punt 1 is (hopelijk ook voor jou) vrij eenvoudig. 
Voor punt 2 is wel noodzakelijk eerst te berekenen hoe groot die middelpuntzoekende kracht gaat zijn, en daarvoor zijn gegevens nodig van baanstraal en de grootte van die  hier genoemde maximale snelheid. 

kun je hiermee vooruit?

groet, Jan
emma op 16 oktober 2019 om 15:55
het is de eerste vraag van het VWO examen 1994 tijdvak 2, er is geen wrijvingscoefficient gegeven... De middelpuntzoekende kracht is 3,8kN en de zwaartekracht is ongeveer 2,5kN (dit moest je in voorgaande opdrachten al uitrekenen)
Jan van de Velde op 16 oktober 2019 om 17:07
Vanwege die 4 scorepunten zocht ik een te moeilijke weg. Nu ik heel de opgave zie (en wat rustiger lees) valt me nog een andere weg op: 
In dat punt C is de snelheid maximaal. D.w.z. neemt heel eventjes niet toe of af. Nettokracht in bewegingsrichting dus 0.
In punt C is de enige kracht in de bewegingsrichting de component van Fz langs de baan. De wrijvingskracht zal dus net zo groot zijn, maar tegengesteld gericht. 
Waarom dat 4 scorepunten moet opleveren is me niet duidelijk. Dit zie je en dan is dat een peuleschil, of je ziet het niet en dan ben je 4 punten kwijt. 

groet, Jan
... op 17 oktober 2019 om 09:54
maar hoe ontbind je Fz?
Theo de Klerk op 17 oktober 2019 om 10:09
Niet altijd langs horizontale/vertikale as (dan is Fz alleen vertikaal).
Neem nu 2 assen die "handig" voor het probleem zijn:
eentje loodrecht op de baan (voor deze cirkelbaan is dat makkelijk omdat het middelpunt is gegeven) en eentje evenwijdig aan de baan. In dat stelsel is Fz een schuine vector die zich in 2 componenten (loodrecht op / evenwijdig aan baan) laat ontbinden.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)