accu sterkte

jule stelde deze vraag op 14 oktober 2019 om 15:02.

Quote

 Hallo, wat voor een accu kan ik gebruiken voor een apparaat dat werkt op 4x 1,5v aa batterijen ? is dat een 6v 1500Ma accu of mag de Ma ook hoger zijn? 1 batterij is 1500Ma.

Reacties:

Theo de Klerk
14 oktober 2019 om 15:29
Quote
Dat hangt af van hoe de batterijen geschakeld zijn.
Als ze allemaal achter elkaar liggen en "kop/staart" zijn aangesloten dan staat over het begin en einde van de batterijen-slang 4 x 1,5 = 6,0 V
Staan ze allemaal naast elkaar en zijn de onderkanten met elkaar verbonden en de bovenkanten onderling ook, dan staat tussen onder- en bovenkant 1,5 V. Maar er is nu de mogelijkheid om 4x meer stroom te leveren.
Zijn ze 2-aan-2 gekoppeld, dan is de spanning 2 x 1,5 = 3,0 V en kan 2x meer stroom geleverd worden dan alles achter elkaar.

Dus wat 4 x 1,5 V batterijen leveren hangt af van hoe ze gekoppeld zijn en dat bepaalt welke accu ze zou kunnen vervangen.

6V 1500 mAh (ik neem aan mAh en niet Ma) betekent een situatie waarbij de batterijen achter elkaar liggen (4x 1,5 V) en elk 1500 mA kan leveren gedurende een uur (of 750 mA gedurende 2 uur) voordat de batterij "leeg" is.

Een AA batterij is typisch zo'n 2500 mAh capaciteit dus 1500 mAh is zeer wel mogelijk als "zwakkere" batterij.  En met vier achter elkaar kunnen ze 6,0 V leveren met gedurende een uur maximaal 1500 mA.
jule
14 oktober 2019 om 15:59
Quote
dank je wel maar ik wil de baterijen vervangen voor een accu van 6v dus hoeveel mAh moet/mag die zijn? de batterijen liggen achter elkaar, de plus van de eerste is verbonden aan de min van de volgende en zo verder.
Theo de Klerk
14 oktober 2019 om 16:18
Quote
Als ze achter elkaar liggen en samen 6V leveren dan moet je kijken of op de batterij een mAh capaciteit staat. Je accu moet dan ook 6V leveren en tenminste die capaciteit (mag meer zijn - die wordt dan niet gebruikt en helpt die later in te zetten zodat de accu langer meegaat dan de vier batterijen).
Jan van de Velde
14 oktober 2019 om 16:19
Quote

jule plaatste:

...dus hoeveel mAh moet/mag die zijn?...
zoals Theo al zei, maar dan in andere woorden: Die batterijcapaciteit (eenheid: mAh) is voor het apparaat van geen enkel belang. Voor jou wel, want die bepaalt hoe lang je apparaat kan draaien zonder opgeladen te hoeven worden. 

Dus dan neem je om praktische redenen veelal een accu met hogere capaciteit als je die voor redelijk geld kunt krijgen.

groet, Jan
jule
15 oktober 2019 om 17:50
Quote
Dank je wel.
Als ik een accu van 6v en 2500 mAh heb, kan ik dan een paar seconden een 2de accu aansluiten zodat er spanning op het apparaat blijft en ik de eerste accu los kan koppelen zodat ik die kan opladen want anders moet ik het apparaat opnieuw programmeren?
Jan van de Velde
15 oktober 2019 om 18:57
Quote
dag Jule,

Dat betekent wel dat je nieuwe accu eventjes je oude accu oplaadt, maar het lijkt me niet dat dat voor die accu's een probleem mag zijn, en voor je apparaat sowieso niet . Een bijna lege accu kan wel even flink wat stroomsterkte vragen, maar iets in de buurt van een kortsluiting (dat is wel slecht voor beide accu's) veroorzaakt dat niet lijkt me, en het duurt maar een paar tellen. 

Dit alles zolang je maar plus op plus aansluit uiteraard: maak daar een vergissing mee tijdens dat omschakelen en dan zou je wel eens in een paar tellen een fikse warmte-ontwikkeling kunnen krijgen, want plus-min/min-plus staan ze wèl kortgesloten natuurlijk. Een paar vergissingsbestendige aansluitpunten bedenken lijkt aanbevolen.

Vraag het voor de zekerheid elders ook nog eens na, wij betalen geen vergoedingen als het toch misgaat.  

Groet, Jan
jule
15 oktober 2019 om 19:07
Quote
bedankt voor de informatie

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)