Modelleren van een slingerbeweging zonder veer

Peter stelde deze vraag op 07 oktober 2019 om 22:09.

Quote

 Beste allen,

Ik en mijn samenwerkmaatje (vwo 5) moeten een model opstellen voor natuurkunde, waarin zich een beweging bevindt met een x- en y-positie. Wij hadden de slingerbeweging uitgekozen, waarbij we kijken naar de invloed van de massa van het voorwerp dat aan een touw wordt heen en weer geslingerd op de dempwaarde.
Om even te verduidelijken: er bevindt zich een massa aan het einde van een touw (geen veer). Dat touw is bevestigd aan een paal, zodat de massa heen en weer blijft slingeren, totdat deze stilhangt. 
Wij hadden het volgende model gemaakt (zie bijlagen)
Wij dachten dat dit model klopt, maar als we hem laten lopen. krijgen we geen slingerbeweging. 
Hoe lossen we dat op?
(we hebben nog niets geleerd ovet hoeksnelheden)

Alvast bedankt,
Leerlingen Natuurkunde (vwo 5)

Bijlagen:

Reacties:

Jan van de Velde
08 oktober 2019 om 00:42
Quote
dag Peter,

Ik heb geen ervaring met coach7, en dus ook niet met de programmaweergave met die pijltjesschema"s die je hier plaatst. 
Maar het lijkt erop alsof je voor de resulterende kracht op je massa alleen de spankracht meeneemt, terwijl de kracht op de massa, zowel qua richting en grootte, overal op de bewegingscirkel een steeds veranderende resultante is van Fspan en Fz.Maar nogmaals, ik kan dat pijltjesschema best verkeerd interpreteren.

groet, Jan
Theo de Klerk
08 oktober 2019 om 01:35
Quote
Deel van het probleem zit hem in het niet gebruiken van de zwaartekracht.
Linksboven wordt G = mg bepaald maar verder nergens gebruikt. Alleen m wordt doorgegeven richting spankracht (waarvan de berekening niet getoond wordt).
Verder wordt versnelling a berekend uit F/m maar in de berekeningen wordt nergens de m toegevoerd als input. Voor het hele model is de massa (en dus gewicht) overbodig. Alleen de versnelling als deel van de zwaartekrachtversnelling is relevant. En vanuit a volgt een nieuwe v (=v+adt) en een nieuwe uitwijking u (=u + vdt)
Theo de Klerk
09 oktober 2019 om 23:18
Quote
Met Coach 6 (en bewerking RK4 ipv standaard minder nauwkeurige Euler) kwam ik zonder problemen op een slingerbeweging (u,t)  (voor maximale uitwijkhoek heb ik 10 graden genomen en een slinger van 2 meter).
De demping heb ik niet ingebouwd (extra stukje: een al dan niet constante afname van de versnelling a alvorens opnieuw alle a,v,x berekeningen worden gedaan)

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)