verschil tussen een golf en trilling

Esther stelde deze vraag op 24 september 2019 om 13:31.

 Hoi,

Wat is precies het verschil tussen een golf en een trilling?

Reacties

Theo de Klerk op 24 september 2019 om 13:47
Een trilling is een trillend object dat op zijn plaats blijft.
Een golf ontstaat door een heleboel trillende objecten naast elkaar maar allemaal net in een iets andere trillingsfase. Als je de uitwijking van al die objecten uitzet (uitwijking versus tijd) dan zie je dat die verschillende uitwijkingen samen een golf voorstellen. 
Bij een touw of snaar zijn de trillende deeltjes met elkaar verbonden. Het stukje in het midden trekt aan de stukjes links en rechts ervan (en die beinvloeden het stukje in het midden weer).  Zo kan een golf ontstaan en lopen. Bijv. deeltjes A B en C staan naast elkaar. Deeltje C beweegt omhoog, trekt deeltje B ook omhoog. En B daardoor ook weer A.  Als deeltje C naar beneden gaat, dan trekt het B ook naar beneden en B ook weer A.  Dat gaat allemaal met enige vertraging en zo zie je langs A B C een golf lopen.

Een trilling wordt door een materiaal deeltje uitgevoerd.
Een golf is het gevolg van vele trillingen naast elkaar, maar wordt zelf niet door materiele deeltjes veroorzaakt.

Vergelijk een touw: als je dat swiept ontstaat er een golf in het touw. De stukjes touw gaan op en neer (trillen) maar komen niet van hun plek. De golf die je ziet lopen is het gevolg van die trillende stukjes touw die elkaar in hun trilling beinvloeden (ze zitten aan elkaar vast - vormen samen een touw). Golven kunnen wel energie overbrengen: de energie van jouw handen die bij het zwiepen aan het touw wordt gegeven wordt doorgegeven via de golf. (Zou het touw aan het andere uiteinde ergens vastgepind zitten dan zou je met genoeg energie dat touw kunnen loskrijgen).
Esther op 24 september 2019 om 14:05
Bedankt voor de info!
Theo de Klerk op 24 september 2019 om 14:41
een plaatje uit Systematische Natuurkunde visualiseert het wellicht beter.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)