Inductiespanning

Douwe stelde deze vraag op 18 september 2019 om 18:13.

 Goedemiddag,

Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom er geen inductiespanning in een draad ontstaat als de magnetische veldlijnen evewijdig zijn aan de bewegingsrichting van de draad?

Met vriendelijke groet,

Douwe Jan

Reacties

Jan van de Velde op 18 september 2019 om 18:58
dag Douwe Jan,

Ik ben bang dat je hier een vraag stelt waarop de fysica (nog) geen antwoord heeft, en mogelijk nooit een antwoord zal geven. Of, als er al ooit een soort antwoord komt, de verklarende verschijnselen zelf weer een handvol "waarom?"-vragen oproepen waarop dàn weer geen antwoord komt.  

Metingen aan het verschijnsel wijzen uit dat ladingen die bewegen evenwijdig aan een magnetisch veld geen (lorentz)kracht ondervinden. 
Uit die metingen volgde het verband FL= B·q·v·sinθ, met θ de hoek tussen v en B.
Dit verband stelt ons in staat om allerlei inductieverschijnselen precies te voorspellen. Dus zo werkt het. Wat en hoe is bekend. Het waarom daarvan, tja, helaas....

Groet, Jan
Theo de Klerk op 18 september 2019 om 20:10
Dus zoals Jan al aangeeft geeft een snelheid v evenwijdig aan magnetische inductie B geen (lorentz)kracht. Geen kracht, geen versnelling. De ladingen worden niet in een bepaalde richting geduwd door die kracht. Er ontstaat dan geen (inductie)spanningsverschil.

Maar waarom een lorentzkracht F = qvB sin φ (met φ als hoek tussen v en B) dus F = 0 N levert als φ = 0º (waarom dus die sinusfactor erin zit) dat blijft een geheim. "Het" is zo en zo kunnen we er mee werken. Maar waarom "het" zo is... dat valt buiten de natuurkunde.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)