dichtheid van lucht in atmosfeer

C. stelde deze vraag op 17 september 2019 om 13:57.

Gachte heer Lindner, beste Bart,
als oud leerling van het Staslascollege wil ik graag deze vraag stellen.
In de paper van Men R. Connoly (waarin zij menen aan te tonen dat het broeikaseffect verwaarloosbaar is) hebben zij een grafiek waarbij de dichtheid in de atmosfeer afneemt met de hoogte, op zich logisch want de druk neemt af met hoogte, maar de hoek van de afname van de dichtheid verandert vrij plotseling. (Blz 5)
http://oprj.net/oprj-archive/atmospheric-science/19/oprj-article-atmospheric-science-19.pdf


Heeft u een natuurkundige verklaring voor de afname van de hellingshoek? 

MvG

C. van Rijn 

Reacties

Theo de Klerk op 17 september 2019 om 15:46
Zo te zien lijkt me de hellingshoek toenemen (druk 0 Pa ligt bij de rand van de atmosfeer en in de figuur geheel links). Een snellere afname van de dichtheid derhalve.

Zonder me in de specifieke zaken te hebben verdiept zou dit wellicht kunnen doordat deeltjes aan de rand van de atmosfeer ook weglekken uit de atmosfeer de ruimte in (door een snelheid boven de ontsnappingssnelheid te hebben). Minder deeltjes geeft dan minder druk dan je zou verwachten als niets weglekt.
Je zou wel verwachten dat de afname geleidelijk toeneemt en niet met een knik vanaf een bepaalde hoogte/druk. Er kunnen dus nog andere redenen zijn waardoor de knik wat logischer wordt.
Jan van de Velde op 17 september 2019 om 17:21
Dag C. van Rijn,

De heren uit uw aanhef zijn op natuukunde.nl bij mijn weten niet bekend?

Ik ben niet in staat om mijn beweringen dicht te timmeren met berekeningen, en dus beperk ik me tot wat denk ik de belangrijkste invloed is.  

die "knik"bij 20 000 kPa corespondeert met ongeveer een hoogte in onze atmosfeer van 12 km, overgang van troposfeer naar tropopauze. 
tot 12 km hoogte loopt de temperatuur nagenoeg lineair af met de hoogte. Van 12 tot 20 km (tropopauze) houdt dat relatief plotseling op en draait dat zelfs om. Een grafiek met temperatuur tegen hoogte laat daaar een scherpe knik zien:

https://geography.name/temperature-structure-of-the-atmosphere/

En die temperatuur heeft natuurlijk ook zo zijn invloed op hoeveel mol gas er in een kubieke meter past, en daarover (mol/m³ vs druk) gaat deze grafiek van u, niet over "gewone" dichtheid (kg/m³) 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)