massadefect

Sophie stelde deze vraag op 15 september 2019 om 10:25.

Hallo,
Graag zou ik een vraag willen stellen over het massadefect. Ik begrijp er best wel veel van, maar ik heb nog een algemene vraag. Het gaat om de massa van een samengestelde kern, de massa samen van de losse kerndeeltjes en de bindingsenergie. Samen vormt het een geheel steeds en je kunt dan dingen uitrekenen. Het verschil in massa tussen de som van de losse deeltjes en die van de samengestelde kern is het massadefect dat gelijk is aan de bindingsenergie.
Maar klopt het dat bij lichte kernen de totale massa van de losse deeltjes groter is dan de massa van een samengestelde (lichte) kern. En bij zwaardere kernen de totale massa van de losse deeltjes juist kleiner dan van de samengestelde zware kern ?
Groetejes,
Sophie

Reacties

Theo de Klerk op 15 september 2019 om 10:42
Ja. De (negatieve) bindingsenergie tussen deeltjes in kleine kernen is zo groot dat bij fusie van kernen tot Fe deze energie vrijkomt omdat ze elkaar stevig vasthouden (sterke kernkracht) en als geheel minder energie hebben dan als losse deeltjes. Dwz je moet zoveel energie toevoeren om een kern weer te splitsen. 

Die uitgestraalde energie wordt ook als massa-defect gezien: massa en energie zijn gedaanten van hetzelfde, met E =mc2 als omzettingsformule. De deeltjes samen hebben hun overschot aan energie uitgestraald en hebben zo zelf minder energie/massa over.

Voorbij Fe kost het juist energie om grote kernen samen te voegen. Die energie komt vrij bij splijting. Alleen is de hoeveelheid energie nodig/vrijkomend veel geringer. 

Een fusie-reactor (die H in He omzet) levert vele malen meer energie (en geen afval) dan een splijtingsreactor (die U omzet in kleine producten - veelal radioactief afval). Enige probleem is dat voor fusie hele hoge temperaturen nodig zijn waarbij alle materialen al gesmolten zijn. Dus moet de H kernen in een magnetisch veld bewaard worden. En dat lukt nog niet zo goed. Een werkbare (commerciëel haalbare) fusiereactor is er dus nog niet.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)