wrijvingskracht

Pieter stelde deze vraag op 06 september 2019 om 17:29.

Quote

Hallo, 
ik heb volgende week op school een practicum waarbij er een stuiterbal van een baan rolt. Het doel is hierbij om f uit te gaan rekenen. Hierbij moet je de formule Fw = f x Fn gebruiken.
Ik weet dat je Fn kan berekenen door Fn = m x g x cos, maar ik zou niet weten hoe je de Fw (wrijvingskracht) zou moeten uitrekenen/weten...

alvast bedankt voor de hulp 

mvg Pieter 

Reacties:

Jan van de Velde
06 september 2019 om 17:50
Quote
dag Pieter,

Wat bedoel jij precies met die "f"? 
Ik vermoed een wrijvingscoëfficiënt, alleen, een rollende bal ondervindt nauwelijks (schuif)wrijving en dus komt dat dan vreemd op mij over.

groet, Jan
Pieter
06 september 2019 om 17:53
Quote
hallo Jan, 

De docent heeft gezegd dat de f staat voor de konstante. 

mvg Pieter 
Jan van de Velde
06 september 2019 om 18:33
Quote
dag Pieter,

daarmee komen we nog weinig verder. Zou het gaan om een GLIJDEND blokje dan zou je uit zo'n proefje wel een wrijvingscoëffciënt kunnen halen, en die wordt ook wel eens (zij het niet zo vaak) wrijvingsconstante genoemd. 

De idee is dat je met de wet van behoud van energie uitrekent met welke snelheid zo'n blokje onderaan de helling zou moeten uitkomen als er geen wrijving zou bestaan. Dan ga je meten, en je vindt een lagere dan die theoretische snelheid. Het verschil is dan veroorzaakt door een wrijvingskracht, die een negatieve arbeid op het blokje heeft uitgeoefend. Die wrjvingskracht is dan ook te berekenen. Dat eenmaal gedaan is de wrijvingsconstante te bepalen uit de formule Fw=f⋅Fn.

MAAR....
Een ROLLENDE bal ondervindt alleen maar rolwrijving, en die gaat voor een stuiterbal op een harde ondergrond zó klein zijn dat die in zo'n schoolpracticum eigenlijk niet te bepalen is: die "lost op" in de onvermijdelijke meetfouten.

En in dat geval is dat een zinloos practicum, waarmee een zichzelf en zijn leerlingen respecterend docent niet aan de gang gaat. 

Heb je toevallig een schriftelijke, volledige practicumopdracht? Plaats die hier eens, letterlijk overgetypt, of een scan daarvan? Dan zijn we er in ieder geval zeker van dat het probleem niet ligt in jouw of mijn interpretatie.

groet, Jan

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)