Waarom worden bepaalde gassen broeikasgassen genoemd?
Ad stelde deze vraag op 26 augustus 2019 om 15:57.CO2 wordt een broeikasgas genoemd. Mijn vraag is waarom is dat zo. Bij een broeikas wordt de opwarming van de lucht in de broeikas veroorzaakt door het feit dat de lucht zich bevindt in een gesloten ruimte waarin licht binnen komt doordat een deel van de ruimte is afgedekt met glas dat licht doorlaat. Ik neem aan dat elk gas op die manier opgewarmd kan worden. Het lijkt dus geen zin te hebben om bepaalde gassen broeikasgassen te noemen tenzij het éne gas misschien wat sneller opwarmt dan een ander gas.
Nu meen ik ergens gelezen te hebben dat er sprake zou zijn van het bestaan van een soort atmosferisch ‘deken’. Ene Arrhenius zou in 1896 dat idee geopperd hebben. Is voor het bestaan van deze atmosferisch ‘deken' enige evidentie gevonden en ook al zou deze 'deken' inderdaad bestaan waarom is dan toch nog sprake van speciale broeikasgassen zoals bijvoorbeeld CO2?
Reacties
"broeikas" is inderdaad een soort van misnomer. In een tuinbouwkas is het belangrijkste warmte-effect dat stralingsenergie (zowat alle golflengtes) van de zon grond en planten opwarmt, die dan weer de lucht opwarmen, en die warme lucht kan niet wegwaaien. Een echte broeikas voorkomt dus voornamelijk warmteverlies door stroming.
Er stromen echter nauwelijks gassen onze atmosfeer uit, dus in die zin werkt de atmosfeer niet als een broeikas.
Wat er wèl gebeurt is dat de stralingsenergie van de zon (een groot deel van de golflengten van het elektromagnetisch spectrum) relatief ongehinderd door de atmosfeer dringt, en bij botsing met materie op het aardoppervlak wordt omgezet in warmte.
Een groot deel van deze warmte wordt weer uitgestraald, in het infrarode spectrum dit keer. Er ontstaat zo een evenwicht van ontvangen energie en weer uitgestraalde energie. Zonder atmosfeer zou dat uitstralen geheel ongehinderd plaatsvinden en zou het behoorlijk koud worden op aarde.
Echter, onze atmosfeer bevat een aantal gassen die infrarood behoorlijk sterk absorberen. Die zenden dat even later dan ook wel weer uit, maar in alle richtingen, deels dus ook terug richting aardoppervlak.
Dus waar het dak van een echte broeikas warmteverlies door stroming tegengaat, gaan de moleculen van deze "broeikas"gassen warmteverlies door (uit)straling tegen.
Bekendste broeikasgassen: waterdamp, CO2 en methaan.
De broeikasgassen samen zorgen op aarde voor een evenwichtstemperatuur die (naar ik meen me te herinneren) rond de 30 graden celsius hoger ligt dan zonder deze broeikasgassen. Leve de broeikasgassen dus.
Wat echter meer en meer als probleem wordt beschouwd is dat, door een oplopend gehalte aan broeikasgassen, die evenwichtstemperatuur gemiddeld oploopt. Er wordt dus gesproken van een "versterkt broeikaseffect" . Wat van het goede te veel, en dat kan voor de huidige mensheid best wel eens serieuze problemen gaan opleveren.
Groet, Jan
Wat Venus onvergelijkbaar met de aarde maakt is dat hier een groot deel van die gassen (vooral CO2) wordt omgezet in zuurstof (geen broeikasgas) door bomen en planten en hun fotosynthese proces.
Daarmee kan op aarde het broeikaseffect worden beperkt en gestabiliseerd op wat het nu is of 100 jaar geleden was. Proberen de hoeveelheid CO2 en methaan CH4 beperkt te houden is wat de klimaat-strijders willen.
De grote discussie blijft in een welles/nietes discussie steken omdat geen van de partijen onomstotelijk bewijs levert (wel veel waarop door anderen dan weer wordt afgedongen) dat de CO2 toename en bijkomende klimaatverandering geheel aan de mensheid is toe te schrijven of een of ander proces is dat toch plaatsvindt ondanks de CO2 beperkingen die men wil doorvoeren. Uiteindelijk was het hier miljoenen jaren geleden ook veel warmer, daarna veel kouder en nu weer warmer dan destijds...
Dank voor jullie snelle en verhelderende antwoorden. Toch nog een vraag.
In een gastbijdrage van Paul Braat op Climategate met als titel: Is CO2 schuldig?
https://www.climategate.nl/2019/03/is-co2-schuldig/
vermeldt Braat een studie van Nikolov en Zeller (2017) waarin zij "met uiterste nauwkeurigheid de temperatuur aan het oppervlak van een aantal planeten rond de zon' voorspellen (de rode regressielijn in figuur 5 (rechts)." Hun model "berekent de temperatuur door middel van afstand tot de zon en druk aan het oppervlak van de planeet (afhankelijk van dikte van de atmosfeer en zwaartekracht)." In hun model "was aanvankelijk ook de samenstelling van de atmosfeer opgenomen, met broeikasgassen en CO2, maar de precisie is het grootst zonder broeikasgassen."
Nu hebben Nikolov en Zeller geen rekening de zonactiviteit, zoals gemeten door zonnevlekken.
Figuur 9 (links) laat een duidelijk verband zien tussen de zonactiviteit volgens zonnevlekken en de temperatuur op het noordelijk halfrond [Scafetta 2006] in de periode van 1600 - 2000.
2
Figuur 9 (rechts) laat een duidelijk verband zien tussen de zonactiviteit volgens zonnevlekken en temperatuur op het noordelijk halfrond in de periode 1880 - 2000 [Soon 2005].
Het lijkt er wel op dat de temperatuur van de atmosfeer nagenoeg helemaal verklaard wordt door de zon en de druk aan het oppervlak van de planeet.
Bestaat er ook een plaatje zoals dat van Soon, maar dan op de x-as de CO2-uitstoot?
Als dat zo is zou je door middel van partiële regressieanalyse het effect van de CO2-uitstoot kunnen zien na uitsluiting van het effect van de zonactivitet. Is een dergelijke analyse al eens gemaakt.
Ik moet eerlijk zeggen dat Paul Braat me nogal aan het twijfelen heeft gebracht voor wat betreft de CO2-uitstoot als verklaring voor de opwarming van de aarde.
Literatuur
NIKOLOV & ZELLER (2017). New Insights on the Physical Nature of the Atmospheric Greenhouse Effect Deduced from an Empirical Planetary Temperature Model. Environ Pollut Climate Change 2017, 1:2)
[Soon 2005].
SCAFETTA & WEST (2006). Phenomenological reconstructions of the solar signature in the Northern Hemisphere surface temperature records since 1600. Journal of Geophysical Research, 112, D24S03, doi:10.1029/2007JD008437
SOON WWH (2005).Variable solar irradiance as a plausible agent for multidecadal variations in the Arctic-wide surface air temperature record of the past 130 years. Geophysical Research Letters, 32, L16712, doi:10.1029/2005GL023429,
Of andere grafieken bestaan is een vraag waarop ik geen antwoord weet. Misschien wel, misschien niet. En zo ja, zijn op elkaar lijkende grafieken dan wel voorzien van meetgegevens die vergelijkbaar zijn en onder dezelfde voorwaarden zijn verkregen en onder dezelfde aannames zijn doorgerekend?
Dit forum is verder niet de plek voor deze discussies - daarvoor ontbreekt de specifieke kennis. Dat geldt voor veel anderen ook maar die stellen zich stelliger op.
De dramatische rapporten van "De Club van Rome" uit 1972 (Aula pocket 500) bleken ook geheel niet uit te komen. En dichter bij huis: alle "doorrekenplaatjes" van het CBR voor de regering blijken ook telkens weer in de realiteit niet te kloppen voor de financien van grote groepen mensen.
Maar dat zegt niets over de klimaat discussie. Als ergens een "point of no return" bestaat, dan wil je dat niet bereiken. Maar als...als...als...
Bijlagen:
Ad van der Ven plaatste:
Het lijkt er dus op dat de veronderstelling dat de CO2-uitstoot de oorzaak zou zijn voor de opwarming van de atmosfeer niet juist is.In this letter, we present a wavelet analysis of
Arctic SAT anomalies showing that variations in TSI
can explain a larger amount of the observed multidecadal
variability than increases in atmospheric CO2
En daarmee is dan gelijk het gevaar aangetoond van ondeskundigen als jij en ik die gaan proberen wetenschappelijke onderzoeksresultaten te interpreteren.
Zoals Theo al opmerkte:
Theo de Klerk plaatste:
Dit forum is verder niet de plek voor deze discussies - daarvoor ontbreekt de specifieke kennis. Dat geldt voor veel anderen ook maar die stellen zich stelliger op.Groet, Jan