dat klinkt dan als dit experiment:
https://physicsexperiments.org/index.php/component/content/article?id=64:elektrische-veldlijnen-ombuigen-in-een-homogeen-magnetisch-velden daarbij verklaart men:
Wanneer de versnelde elektronen waterstofmoleculen treffen worden deze waterstofmoleculen geïoniseerd. Als de gevormde ionen weer recombineren met elektronen zenden ze licht uit. De baan van de elektronen wordt daardoor zichtbaar.
Of ionisatie het proces is dat het blauwe licht veroorzaakt, zoals daar beweerd wordt, vraag ik me echter sterk af.
Op dezelfde site zegt men dat een "Wehneltcilinder" een glazen kolf is, gevuld met waterstofgas. Een Wehneltcilinder is echter een onderdeel van het elektronenkanon dat de elektronenbundel richt als een elektrostatische lens:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wehnelt_cylinder Dat lijkt dus geen aanbeveling om de rest kritiekloos over te nemen. Als we dan verder bedenken dat ionisatie van een waterstofatoom 13,6 eV vergt, terwijl emissielijnen in het zichtbare blauw in de Balmerserie liggen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Balmer_seriesen bij die zichtbare blauwe lijnen in dat spectrum energieën tussen 2,5 en 3 eV horen. Recombineren van het H
+ion met "zijn" elektron zou dan toch ver in het UV moeten liggen lijkt me.
Laten we het dus maar houden bij het "aanslaan" (exciteren) van waterstofatomen zoals Theo eerder al suggereerde, waarbij elektronen IN de atomen naar een hoger energieniveau (4-7) worden getild, en bij het terugvallen die energie uitzenden als een blauw foton.
Groet, Jan