NAP

Bert stelde deze vraag op 29 juni 2019 om 13:43.

Geachte heren en dames.
 
Ik kwam er achter dat Duitsland Nap gebruikt om hoogtes aan te geven.

nu rijst bij mij de vraag.

Als de afstand tussen Amsterdam en Keulen 263 kilometer is
http://nl.afstand-meten.himmera.com/afstand_tussen-keulen-a…

En Keulen ligt 53 meter boven NAP ligt.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Keulen_(stad)

terwijl Amsterdam  2 meter boven NAP ligt

hoe kan het dan dat het verschil maar 51 meter is. 
Terwijl het volgens de wetenschap 5230.3803 meter niet zijn. ( ruim 5 kilometer dus)

Bijlagen:

Reacties

Theo de Klerk op 29 juni 2019 om 13:55
>Terwijl het volgens de wetenschap 5230.3803 meter niet zijn. ( ruim 5 kilometer dus)

Ik betwijfel dat het hoogteverschil 5 km is. Dat is wel een erg hoog verschil. Dan zou de oorsprong van de Rijn misschien wel 10 km hoog moeten liggen. Mount Everest is maar 9 km hoog.
Je screengrabs suggeren ook niets van dien aard.  
De eerste berekening (zo geliefd en verkeerd gelezen door "platte aarders") geeft aan hoe hoog een gebouw moet zijn om op grote afstand nog boven de horizon te kunnen worden gezien. Dat heeft niets met de hoogte van Keulen boven zeeniveau te maken. En klopt: van Keulen is niets te zien vanuit Amsterdam of Rotterdam.

Voor platte aarde is het moeilijk te bevatten dat het water over een 5 km hoge heuvel kan stromen (dat doet het ook niet). Het water gaat van "hoog" naar "laag" waarbij beide t.o.v. de aardomtrek worden gemeten. Bij de ideale bol wordt het water op elke plek even hard aangetrokken. De helling naar beneden (beetje rondlopend met de omtrek) zorgt ervoor wat in Basel de Rijn instroomt ook in Rotterdam eruit vloeit.
Bert op 29 juni 2019 om 14:00
Beste Theo de klerk. 
Ik verzin die vijf kilometer niet dat kan je uitrekenen. Via een handige site. En natuurlijk kan je Keulen niet zien vanuit Amsterdam ruim 200 kilometer ver kijken is volgens mij onmogelijk alleen al vanwege alle gebouwen die in je blikveld staan. 
Jan op 29 juni 2019 om 14:04
Dag Bert,

Dat komt omdat een referentievlak als NAP (of de Duitse NN, de Normal Null, die inderdaad hetzelfde nulpunt gebruikt) geen plat vlak is, maar de kromming van de aarde volgt. 
Wat ook heel logisch is, omdat water dat ook doet. 

De afstand van Keulen tot het middelpunt van de aarde is dus 51 meter meer dan de afstand van Amsterdam tot het middelpunt van de aarde. 
En dus stroomt water in grote lijnen van Keulen richting Amsterdam. 

Groet, Jan
Theo de Klerk op 29 juni 2019 om 14:13
Lees nu eerst eens goed wat die rekentool aangeeft: rekening houdend met de kromming van de aarde moet een voorwerp tenminste X hoog zijn om op een afstand van Y meter (gemeten langs de omtrek/grond van de aarde) zichtbaar te zijn.

Ik heb het niet nagerekend, maar 51 km hoog zou best eens kunnen als de afstand 263 km is.  En een voorwerp in Australie zou nooit in Nederland zichtbaar zijn, hoe hoog je dat ook maakt omdat het altijd onder de horizon blijft. Daarvoor zit de aarde dan permanent in de weg. 
En die hoogte van het voorwerp heeft niets te maken met de verhoging (53 m) waarop dat voorwerp gebouwd is.

Overdreven getekend zie de onderstaande figuur. De persoon kan tot aan de horizon kijken. Alles wat er achter ligt moet een zekere hoogte hebben omgezien te worden en boven de horizon uit te steken. Dat zou voor een grote afstand (over het oppervlak van de bol gemeten) best 50 km hoog kunnen zijn: bijv. een blauwe Eiffeltoren. Maar de echte toren staat op 53 m verhoging (t.o.v. de "gladde" aardstraal) en kan dus net iets beter worden gezien.
Hierbij gaan we natuurlijk uit van ideale omstandigheden qua luchttransparantie en zit er geen visueel obstakel tussen de kijker en de toren. Laten we praktische zaken niet met versimpelde zaken verwisselen. Al is zowel simpel als praktisch een feit dat:
- Keulen hoger ligt dan Amsterdam (ca 53 m)
- Een toren in Keulen erg hoog moet zijn om boven de Amsterdamse horizon uit te komen. (ca 5 km)

Bart op 30 juni 2019 om 10:16
Ik snap dat tekeningetje niet helemaal .. het poppetje staat links van het midden maar in het echt staat iedereen toch op het hoogste punt ? Waarom wordt het dan op deze manier weergegeven?
Jan van de Velde op 30 juni 2019 om 10:36

Bart plaatste:

 het poppetje
Ik zie in deze discussie maar één afbeelding met een poppetje. En afhankelijk van hoe je uit de ruimte tegen de aarde aankijkt kun je die draaien/weergeven naar believen

In de ruimte is er geen boven of onder. De noordpool zit niet bovenop de aarde. Ook niet onderop of in het midden. Boven of onder kan dus geen referentie zijn. 

En hoog of laag meet je op aarde ten opzichte van de geoïden, of, als je dat liever hebt, ten opzichte van het middelpunt van de aarde, wat in grote lijnen op hetzelfde neerkomt.
Bart op 30 juni 2019 om 17:17
Ben nu wet van communicerende vaten aan het bestuderen . Eigenschap van water is dat het in beweging blijft totdat het level ligt.  Hoe verklaart men stilstaand water op aarde terwijl het water niet recht ligt ?
Jan van de Velde op 30 juni 2019 om 17:29

Jan van de Velde plaatste  eerder:


Water volgt lijnen van gelijke zwaartekrachtversnelling. Een lijn die punten met gelijke zwaartekrachtversnelling met elkaar verbindt heet een geoïde

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geo%C3%AFde


Daar zie je dat zelfs een zeeoppervlak niet perfect bolvormig is, omdat water wordt aangetrokken richting grote land- of ijsmassa's. 

"Waterpas" is dus alleen maar een rechte lijn op hele kleine afstanden, waarop het effect van die aardkromming zo klein is dat ze er niet toe doet. Keukenvloer, vensterbank en zo
Jan van de Velde op 30 juni 2019 om 17:42
En dat komt weer omdat op een bolvormig hemellichaam de zwaartekracht altijd richting het middelpunt van zo'n bol werkt.



"rond" op een bol is dus "level", overal even ver van dat middelpunt vandaan. 
Moderator op 30 juni 2019 om 21:42
Nu dan die platte-aarde-aap toch weer uit de mouw komt (in een aantaql intussen verwijderde berichten) gaan we ook deze discussie maar weer sluiten.
Voor verdere redenen zie:
https://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/60629

Moderator
Dit topic is gesloten voor verdere reacties.