Stroomsterkte

Senna stelde deze vraag op 21 juni 2019 om 10:26.

Hallo,

Twee vragen omtrent de stroomsterkte, en dan vooral bij hoogspanning: de spanning is erg hoog en ik snap dat er dan een lagere stroomsterkte nodig is (P = U x I).

Maar: zorgt men er handmatig voor dat de stroomsterkte drastisch vermindert? Want bij een groot potentiaalverschil wordt de stroomsterkte toch ALTIJD groter?

Tweede vraag: waarvan is de meegenomen elektrische energie bij een elektron afhankelijk? Alleen van het potentiaalverschil? Of ook van de stroomsterkte?

Derde vraag: waarom is bij een lagere stroomsterkte een dunnere draad nodig? moet ik me dan voorstellen dat, omdat de elektronen een lagere snelheid hebben, minder weerstand ondervinden? Want ik lees op internet allerlei voorbeelden met ‘meer elektronen door het draad’ en dat lijkt mij vrij sterk, toch? Het aantal elektronen überhaupt en ook op één stuk verandert toch niet?

Mvg, Senna

Reacties

Theo de Klerk op 21 juni 2019 om 11:01
>zorgt men er handmatig voor dat de stroomsterkte drastisch vermindert?
Nee. Een transformator verhoogt de spanning en daarmee omgekeerd evenredig de stroomsterkte (die neemt dus af)

Een groot potentiaalverschil zorgt niet altijd voor een grotere stroom: alleen als er een verbinding tussen beide uiteinden met verschillende potentiaal is: wet van Ohm: U=IR of I = U/R. En dan is de stroomsterkte I afhankelijk van de tussenliggende weerstand R (of doorslagweerstand). Tussen twee wolken kan kort een bliksem met enorme stroomsterkte lopen (kleine waarde R), maar eenzelfde spanningsverschil kan een minuscuul stroompje geven in schakeling met hoge weerstand R...

>Waarvan is de meegenomen elektrische energie bij een elektron afhankelijk?
E = qU   Afhankelijk alleen van lading en spanningsverschil.  Als het elektron onder invloed van het spanningsverschil gaat lopen ontstaat er een stroom. Het elektron (met zijn broertjes) ZIJN de stroom.

>waarom is bij een lagere stroomsterkte een dunnere draad nodig?
Da's onzin. "Waarom is een kartonnen doos nodig bij een tros bananen?" is een soortgelijke vraag.
Als je bedoelt: naarmate een draad dunner wordt neemt de stroomsterkte af bij een gegeven spanningsverschil, dan heb je gelijk. Dunnere draad betekent grotere weerstand (evenredig met 1/A als A de doorsnede van de draad in m2 is) en volgens de Wet van Ohm, U = IR (of I = U/R)  neemt de stroomsterkte dan af.

>omdat de elektronen een lagere snelheid hebben
Nee, maar er kunnen er minder parallel door de draad. Zie het als een autosnelweg die van 8 rijbanen naar 1 rijbaan terug gaat. Daar kan maar 1/8 van het aantal auto's doorheen in een tijdseenheid.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)