Beste lesmethode - LOI onvolledig

Naomi stelde deze vraag op 11 juni 2019 om 13:38.

Quote

 Hoi, 

Ik wilde vragen wat de beste / meest gebruikte lesmethode op de middelbare scholen zijn voor vwo natuurkunde leerjaar 4, 5 en 6.

De lesstof van LOI was onvolledig waardoor ik de examens niet goed heb kunnen maken. Hierdoor zal ik opnieuw deel moeten nemen aan de examens en nieuwe boeken moet kopen voor de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde. Ik ga dit niet meer bij een onderwijsinstelling doen en heb besloten de boeken zelf te kopen en zelf aan de slag te gaan. Van de docenten op de LOI campus mag ik toch nog tot 2024 gebruik maken :).

Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen, alvast bedankt! 

Reacties:

Jan van de Velde
11 juni 2019 om 16:36
Quote

Naomi plaatste:

De lesstof van LOI was onvolledig 

In welk opzicht? De vragen waarmee je hier het afgelopen jaar langs kwam gingen toch diep genoeg naar mijn mening.

Naomi plaatste:

wat de beste / meest gebruikte lesmethode op de middelbare scholen zijn voor vwo natuurkunde leerjaar 4, 5 en 6.

Daar zullen de meningen wel over verdeeld zijn, maar persoonlijk zou ik voor Systematische Natuurkunde kiezen.

Groet, Jan
Naomi
11 juni 2019 om 17:20
Quote
Ja dat stuk wat mistte over quantummechanica was dus veel groter dan verwacht, en toevallig waren er op dit examen ook best wel veel vragen over.

En bij scheikunde waren er onderdelen die in het boek als onbelangrijk werden aangegeven en waarvan geen of te weinig oefeningen waren.

En bij biologie was het helemaal drama met missende theorie. Ik denk dat er zo'n 9 vragen op het examen waren waarvan ik de theorie gewoon niet gehad heb.

Dusja ik heb gewoon niet een eerlijke kans gehad op deze examens, en aangezien ik volgend jaar voor diergeneeskunde ga inschrijven en daar een selectie is heb ik echt wel cijfers van minstens een 7 nodig. En ik weet vrijwel zeker dat ik die dit jaar niet heb behaald.
Theo de Klerk
11 juni 2019 om 17:57
Quote
Systematische Natuurkunde : wat droog (en langdradig) maar volledig en kan ook voor zelfstudie worden gebruikt.

Overal Natuurkunde: volledig met vragen in A/B/C/D groepen van makkelijk naar moeilijk. Tot en met C moet zeker door een vwo'er gedaan kunnen worden. D voor wie natuurkunde (of ander exact vak) wil gaan studeren. 

Pulsar, Newton, Nova... allemaal aardig, maar zouden niet mijn (persoonlijke) eerste keuze zijn.

Voor wie ook wil nadenken: Stevin is een goede methode maar bouwt voort op wat je soms zelf bedenkt, dus niet alles voorgekauwd. Wel compact: één boek, oplossingen op website en stukken goedkoper dan de Thieme/Noordhoff/Malmberg uitgevers waar het vaak €50+ per jaargang is.https://www.stevin.info/aa-html/default.htm (en nee, ik heb geen belang in welke methode dan ook maar ik heb ze wel allemaal gebruikt)

Zie ook https://natuurkundeuitgelegd.nl/schoolmethoden.php
Naomi
13 juni 2019 om 14:28
Quote
Heel erg bedankt, ik denk dat ik dan voor systematisch natuurkunde ga! 
Naomi
13 juni 2019 om 14:36
Quote
Zullen de boeken van 2015 goed genoeg zijn? Of zal ik voor de nieuwste boeken gaan?

Systematisch natuurkunde voor vwo 6 komt pas in het voorjaar van 2020 uit
Theo de Klerk
13 juni 2019 om 14:45
Quote
Nee, 2015 is goed genoeg. Alle onderdelen die "nieuw" zijn zoals quantum mechanica staan daarin. De nog-nieuwere editie heeft hopelijk alle fouten die in vorige edities stonden, verbeterd. En hopelijk niet weer nieuwe toegevoegd. 
De boeken hebben ook uitwerkingen maar die worden los verkocht (tegen ook weer hoge bedragen).

Mogelijk heb je al een recente "Natuurkunde Samengevat" - daarin staat ook alles kort nog eens samengevat.
Zo'n samenvatting is ook gratis te krijgen bij https://natuurkundeuitgelegd.nl/
Naomi
13 juni 2019 om 15:26
Quote
Ik vrees dat ik de uitwerkingen er wel bij moet kopen. Het is echt heel lastig om als particulier dit soort boeken te kopen, ook voor scheikunde en biologie.
Theo de Klerk
13 juni 2019 om 16:37
Quote
Ze zijn niet duurder of goedkoper dan op school (behalve als het in het boekenfonds van een school zit - maar iemand betaalt het), maar naar mijn eigen opvatting belachelijk duur. Voor hetzelfde geld van 1 leerjaar krijg ik een 6 cm dik studieboek voor eerstejaars natuurkunde. Zeker, dat is in het Engels, en het Nederlands is een klein taalgebied waardoor hogere kosten per boek, maar dat verandert aan de constatering van hoge prijs niks.
Naomi
13 juni 2019 om 16:39
Quote
Ja het is inderdaad duur. Maar op bijvoorbeeld bol.com staan niet alle boeken die ik moet hebben. Ik wilde voor biologie 'biologie voor jou' maar daar staan alleen de oudere versies op. En scheikunde 'chemie' is ook niet zomaar op elke site te verkrijgen. Ik ben nu denk al 2 uur bezig met een lijstje opstellen van boeken en hoeveel ze kosten.
Naomi
13 juni 2019 om 16:53
Quote
ik heb het een beetje bij elkaar, en het totaal aan nieuwe boeken is 726,06 euro... Natuurlijk ga ik voor tweedehands boeken maar ik had even een totaal plaatje nodig.
Theo de Klerk
13 juni 2019 om 16:53
Quote
Je kunt eens kijken op Marktplaats (nu net een aantal mensen geslaagd is voor hun examen en "nooit meer" iets met natuurkunde van doen willen hebben). Of bij de websites van de uitgeverijen. Daar zijn ze ook vaak (indirect) te bestellen. bol.com is niet bij uitstek de geschiktste winkel hiervoor.

Voor systematische natuurkunde:

https://www.thiememeulenhoff.nl/voortgezet-onderwijs/natuurkunde/systematische-natuurkunde-9e-editie/prijzen-en-aan-de-slag/prijzen

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)