als de aarde stopt met draaien

natalie stelde deze vraag op 02 november 2005 om 16:35.
mijn vriendje en ik zijn in een discussie beland over wat erzou gebeuren als de aarde zou stoppen met draaien. 1) omdat er geen gravitatie kracht meer is zouden we gaan vliegen 2) omdat we nu niet merken dat de aarde draait en die opeens zou stoppen zouden we met de zelfde snelheid door draaien. wie kan mij helpen groetjes natalie

Reacties

dsf op 03 november 2005 om 11:56
Gravitatie blijft dezelfde ?Dag blijft dag en nacht nacht ? enkel seizoenen zullen gelijk blijven ?n
sander op 04 november 2005 om 09:13
De aarde draait nu om zijn as met een snelheid van 30000 km/s. Als de aarde stopt met draaien, dan zal het opeens heel hard gaan waaien.Als de aarde stopt met draaien, hebben wij nog wel die snelheid en zouden we ook even met die snelheid verder gaan (wet van newton, massa is traag)
Jan op 30 januari 2011 om 19:36

Laten we het niet te gek maken, 30 000 km/s is véél teveel ,

Aan de evenaar is het ongeveer 40 000 km in 24 h ≈ 1670 km/h

Theo op 31 januari 2011 om 00:48

De zwaartekracht blijft hetzelfde. Als het stopzetten abrupt gebeurt dan zal alles en iedereen op de aardkorst door de traagheid toch nog even door willen bewegen met de snelheid die men had bij het draaien. De Coriolis (schijn)kracht is er niet meer. Winden draaien niet meer met de klok mee of tegen maar gaan recht op het lagedrukgebied af. Geen cyclonen of tornado's. De dag gaat een half jaar duren. De nacht ook. De opwarming en afkoeling zijn enorm - honderden graden (waardoor de atmosfeer krachtige winden zullen waaien van heet naar koud evenals water richting ijs aan de nachtkant). Uitzetting en krimp zullen grote scheuren veroorzaken. Getijden gaan ook ineens anders en grimmiger worden omdat de Maan een halve maand een kant van de Aarde beinvloedt.

En wegens behoud van rotatie-energie moet dat ook nog ergens aan worden overgedragen...

Zomaar wat invallen waardoor ik hoop dat de Aarde nog een poosje doordraait en alleen een oude Hollywood film de naam mag hebben van "The Day The Earth Stood Still".

boris op 31 januari 2011 om 00:53

en wat bedoelen ze nu precies?

het draaien om z'n eigen as of het draaien om de zon stopt?

Zit toch een wezenlijk verschil in lijkt me.

boris op 31 januari 2011 om 00:57

boris, 31 jan 2011

en wat bedoelen ze nu precies?

het draaien om z'n eigen as of het draaien om de zon stopt?

Zit toch een wezenlijk verschil in lijkt me.

 

'Als de Aarde niet meer om haar as draait (ten opzichte van de buitenwereld van de vaste sterren), dan duurt een dag even lang als een jaar. Als ze niet meer om haar as draait ten opzichte van de Zon (zoals de Maan ten opzichte van de Aarde) dan toont ze altijd haar zelfde kant aan de Zon en duurt een dag oneindig lang.

 

Jan op 31 januari 2011 om 07:36

'Als de Aarde niet meer om haar as draait (ten opzichte van de buitenwereld van de vaste sterren), dan duurt een dag even lang als een jaar.

Zet een lamp op tafel (de zon) . Neem een voetbal, zet er een kruisje op, en loop met die voetbal rond de tafel, waarbij je er voor zorgt dat het kruisje steeds naar één punt op de muur wijst. In een rondje rond de zon wordt de aarde overal een keer beschenen.

Als ze niet meer om haar as draait ten opzichte van de Zon (zoals de Maan ten opzichte van de Aarde) dan toont ze altijd haar zelfde kant aan de Zon en duurt een dag oneindig lang.

 Loop weer een rondje, maar nu wijst je kruisje steeds naar de lamp.

Theo op 31 januari 2011 om 12:50

boris, 31 jan 2011

en wat bedoelen ze nu precies?

het draaien om z'n eigen as of het draaien om de zon stopt?

Zit toch een wezenlijk verschil in lijkt me.

Goed punt, Boris. Mijn interpretatie was "om de eigen as". Maar je zou het ook als "om de Zon" kunnen lezen.  En dat maakt zeker uit.

Als de Aarde "ineens" weg is uit het zonnestelsel (neemt het de Maan mee, of blijft die achter?) dan oefent het geen invloed meer uit op Zon en planeten en deze gaan daardoor in (ietwat) andere banen draaien en de getijdekrachten worden anders. (de invloed die planeten op elkaar uitoefenen is niet verwaarloosbaar en gaf de ontdekking van Pluto en een aantal manen). Het doorrekenen van zo'n meer-lichamenprobleem vereist veel computerwerk. Dat laat zich niet in een simpel natuurkundeformule-tje vangen.

De Aarde zelf zou zijn energiebron van de Zon missen en al snel afkoelen aan de buitenkant, water en dampkring bevriezen en alle leven onmogelijk maken - tenminste "life as we know it".

Maar als de Aarde door een botsing uit zijn baan geslagen zou worden dan zou ook niemand het overleven - ook de Aarde niet.

Voor interpretatie "de aarde stopt met eigen aswenteling" vond ik nog een aardig scenario: http://www.esri.com/news/arcuser/0610/nospin.html

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)