Hallo, Ik ben bezig met een model voor natuurkunde waarbij ik graag een model wil voor een horizontaal kanonsschot met luchtweerstand. Echter kom ik er niet helemaal uit hoe ik deze luchtweerstand in het model zonder luchtweerstand moet verwerken, weet iemand toevallig wel hoe dit moet? Mijn model nu is als volgt: Fx = 0 Fy = m * g ax = Fx / m ay = Fy / m dvx = ax * dt dvy = ay * dt vx := vx + dvx vy := vy + dvy dx = vx * dt dy = vy * dt x := x + dx y := y + dy vtot = sqrt(vx^2 + vy^2) t := t + dt als y < 0 dan stop eindals Alvast hartstikke bedankt!
Reacties
Theo de Klerk
op
28 april 2019 om 23:17
Je zult een feedback-loop moeten inbouwen. Je berekent op een gegeven moment de versnelling en daaruit de snelheid. Die snelheid moet je gebruiken om de wrijvingskracht van dat moment (Fwrijv = kv2) te berekenen en die kracht af te trekken van de dan geldende aantrekkingskracht (Fres = Fgrav - Fwrijv). Daaruit volgt een nieuwe versnelling (a = Fres/m) en daarmee bereken je de volgende snelheid. En zo steeds door tot (meestal) hoogte y = 0 m is geworden en je bent geland.
Jaap
op
20 januari 2021 om 23:27
Indien Theo met Fres=Fgrav–Fwrijv alleen de grootte van de krachten bedoelt, is deze formule bij een horizontale worp onjuist. De wrijvingskracht komt niet in zijn geheel in mindering op de zwaartekracht. Dat geldt alleen voor de verticale component van de wrijvingskracht. De horizontale component remt de horizontale beweging.
Indien Theo Fres=Fgrav–Fwrijv als een vectorverschil bedoelt, inclusief de richting van de krachten, is de formule onpraktisch. De resulterende kracht maakt een veranderlijke hoek met de bewegingsrichting. Het gebruik van die hoek is niet onmogelijk. Wel omslachtig, zeker gelet op de modelregels die I al heeft.
Jaap
op
20 januari 2021 om 23:28
Voor de luchtwrijvingskracht (in N) geldt Fw=k⋅v2 met k is de luchtwrijvingscoëfficiënt (in kg/m) en v is de huidige 'schuine' snelheid (hetzelfde als vtot bij I, in m/s). Fw is steeds tegengesteld gericht aan de snelheid v.
We verdelen Fw in een horizontale component Fw,x=–Fw⋅vx/v en een verticale component Fw,y=–Fw⋅vy/v. De mintekens geven de remmende werking aan. In een zij-aanzicht van de baan is vx/v de cosinus van de hoek tussen v en de horizontaal en is vy/v de sinus. De componenten van Fw gaan in dezelfde verhouding als de componenten van v.
De componenten van de versnelling zijn ax=Fw,x/m en ay=(–9,8⋅m+Fw,y)/m als we de richting omlaag als negatief behandelen. De bijlage is een voorbeeld-model van Coach. Eerst opslaan, dan openen met Coach 6 of 7.