rollende ballen
Pieter stelde deze vraag op 30 oktober 2005 om 16:47.Reacties
Als beide bollen rollen over een horizontaal vlak en als er geen wrijvingskracht werkt, maakt het niet uit hoe de massa verdeeld is. Ze gedragen ze gelijk: elke bol rolt rechtdoor met constante (en voor beide bollen even grote) snelheid.
ik heb geen idee wat jij in dezen onder "theorie" verstaat, maar in de gevallen die je noemt zal er een verschillende rolwrijving/rolweerstand optreden.
Is dat wat je bedoelt?
Groet, Jan
In dit geval kun je dus denk ik het best je eigen "theorie" bedenken, namelijk wat beter zal rollen en hoe dat zou kunnen komen. En of het nog wat uitmaakt of een bal groter of kleiner is, of zwaarder of lichter (dan moet je natuurlijk wel maar één factor tegelijk veranderen) . Voorspelt jouw theorie het gedrag van die ballen ongeveer juist, dat is dan de vraag als je de proeven gaat uitvoeren. Ik denk dat je opdracht zo bedoeld zou kunnen zijn.
En anders moet je je opdracht maar eens letterlijk hier overtypen.
Groet, Jan
- Deze vraag heeft alles te maken met massamiddelpunt. Dit is het middelpunt van alle massa in een voorwerp. Waar dit punt ligt hangt af van hoe de massa is verdeeld over een bol. In het voorbeeld waar je of alle massa in de kern stopt of gelijkmatig aan de buitenkant verdeeld heb je de situatie dat het massamiddelpunt voor beiden op hetzelfde punt zal zitten in het midden van de bal. De ballen rollen dus op dezelfde manier naar beneden (zolang ze even 6groot en in totaal dezelfde massa hebben).
Michael
In het voorbeeld waar je of alle massa in de kern stopt of gelijkmatig aan de buitenkant verdeeld heb je de situatie dat het massamiddelpunt voor beiden op hetzelfde punt zal zitten in het midden van de bal. De ballen rollen dus op dezelfde manier naar beneden (zolang ze even 6groot en in totaal dezelfde massa hebben).
Dag Michael,
Ik ben bang dat wat je hier beweert niet juist is.
als je twee even grote bollen hebt, en even zwaar, maar bij bal 1 is de massa homogeen verdeeld door de bol, en bij bal 2 gecontreerd bij de "schil", dan ligt het massamiddelpunt dan in het midden van de bol, dat maakt geen verschil, Maar de eerste bal zal beduidend sneller de helling af gaan, bal 2 komt moeilijker op gang. Natuurkundige achtergrond ter nadere studie: traagheidsmoment.
groet, Jan