Een echo (medische beeldvorming)
melanie stelde deze vraag op 21 maart 2019 om 19:28.beste lezer.
ik heb van mijn docent deze opdracht gekregen:
Echo’s ontstaan als er geluidsgolven terugkaatsen tegen een oppervlak. Ook bij andere soorten golven dan geluid kunnen echo’s ontstaan. Er bestaat de volgende vuistregel: een goed waarneembare echo treedt op als de golflengte kleiner is dan de afmeting van het weerkaatste oppervlak. dolfijnen nemen voorwerpen waar door korte geluidspulsen uit te zenden. Het geluid heeft een frequentie van 2 x 10^5 hz
a. Bereken de afmetingen van het kleinste voorwerp dat dolfijnen onder water goed kunnen waarnemen.
Meteorologen volgen met radiogolven regen en hagelbuien. Tijdens een hevig noodweer in 1998 vielen in Zuid-Nederland hagelstenen met een diameter van 15 cm.
b. Bereken welke frequentie elektromagnetische golven kunnen hebben als 1 z’on hagelsteen al een goed waarneembare echo moet veroorzaken.
bij a heb ik het idee om iets te doen met de frequentie maar ik weet geen formules die zowel te maken hebben met de frequentie en met het oppervlakte. Ik denk namelijk dat je de afmetingen zou kunnen moeten bereken als je het oppervlakte hebt. Maar verder kom ik niet.
bij b heb ik geen idee. Er staat iets over 15cm is de diameter dus je kunt iets gaan doen met de oppervlakte of deze diameter is de golflengte en dan kun je de formule
c = f x lapda invullen. Maar dan mis ik volgens mij c nog voor om deze formule in te vullen.
Hopelijk kunnen jullie me helpen, ik sta voor alle tips en ideeën open.
groetjes melanie
Reacties
melanie plaatste:
bij a heb ik het idee om iets te doen met de frequentie maar ik weet geen formules die zowel te maken hebben met de frequentie en met het oppervlakte.
als je een frequentie weet kun je golflengte berekenen (v=λf)
Groet, Jan
u zegt dat ik dan de formule v = lapda x f kan gebruiken maar v is snelheid en die is niet gegeven. dus ik heb geen idee hoe je hier aan kan komen.
groetjes melanie.
melanie plaatste
v is snelheid en die is niet gegeven. dus ik heb geen idee hoe je hier aan kan komen.in binas tabel 15 A van de voorplantingsnelheid staat water en zeewater. ik neem aan dat je dan het zeewater moet pakken of heeft het geen invloed welke voorplantingsnelheid je neemt. want zeewater heeft een andere voortplantingsnelheid dan normaal water.
dan zet je de formule v = lapda x f om in f = v / lapda, deze vul je in.
en dan weet je f (de golflengte) en dat is dan ook het antwoord?
groetjes melanie
De meeste dolfijnsoorten leven in zeewater, en dan nog zou je cijfermatige antwoord er maar een paar procent naast zitten. Who cares?
Zet de formule overigens liever om naar λ=v/f dat werkt handiger ;)
oh, enneh: de editor van deze vraagbaak heeft zoals zoveel interneteditors een knopje voor symbolen (meestal en ook bij ons met icoontje Ω) en λ schrijf je in Latijnkarakters als labda (Oudgrieks) of lambda (modern Grieks)
Groet, Jan
zou u mij ook kunnen helpen bij vraag b?
groetjes melanie
- andersom (van afmeting naar golflengte naar frequentie i.p.v. van frequentie naar golflengte naar afmeting)
- andere golfsnelheid
groet, Jan
bv. lucht (233K) 0,307 (253K) 0,319 (273K) 0,332
maakt het uit welke van deze getallen je kiest als te tempratuur niet is gegeven?
mijn docent doet namelijk vaak moeilijk over de kleinste details. :)
super bedankt verder! ik snap de opdracht nu eindelijk!
groetjes melanie.
melanie plaatste:
Meteorologen volgen met radiogolven regen en hagelbuien.
dus eind goed al goed!
groetjes melanie
succes verder.