Aardlekschakelaar

Sophie stelde deze vraag op 18 maart 2019 om 16:43.

Hoe komt het dat er stroom de aarde in kan lekken? Is het zo dat de aarde dan licht positief is geladen? 

Reacties

Jan van de Velde op 18 maart 2019 om 17:20
dag Sophie,

Die stroom lekt niet zozeer weg de aarde IN, maar de stroom lekt weg VIA de aarde terug naar de bron, in plaats van via de normale weg. 
Grond geleidt weliswaar niet zó goed, maar de Aarde is natuurlijk wel een enorm dikke "draad" en heeft daardoor dus een maar kleine weerstand. 

Vereenvoudigde** voorstelling:


Van de centrale via de bruine draad naar de wasmachine, en via de blauwe draad weer terug: stroomkring gesloten.

Maar bij een probleem in de wasmachine zou de metalen behuizing van die wasmachine onder spanning kunnen komen staan. En dan kan de stroom ook via een ongewenste paralleltak (jouw lichaam en de aarde) terug naar de centrale. 

en dat doet au...
Om dat probleem al enigszins op te vangen gaat er al een speciale aardedraad van de machine naar de aarde. Die heeft een lagere weerstand dan jouw lichaam, dat scheelt alweer wat stroom door jouw lijf. 

En om het bijna helemaal veilig te maken zit er dan in de meterkast een apparaatje dat de stroom die binnenkomt vergelijkt met de stroom die langs de normale weg (blauwe draad) teruggaat. Zit daar een te groot verschil in, dan betekent dat dat er ergens stroom weglekt, en dan wordt de hele installatie spanningsloos gemaakt (beide draden worden onderbroken): en dat apparaat heet dan de aardlekschakelaar. 

**In werkelijkheid is ons lichtnet anders ingericht, met drie aparte fasen en één nuldraad, waarbij in het ideale geval de stroom alleen tussen de fasen loopt en zo, maar dat wordt pas interessant als je MBO of HBO elektrotechniek gaat doen. 

Groet, Jan
Sophie op 18 maart 2019 om 17:37
Heb ik dit dan zo mooi samengevat?
Groetjes, Sophie
Jan van de Velde op 18 maart 2019 om 17:57
Goh, heeft wel wat weg van mijn "samenvatting". 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)