Wrijving

Paul stelde deze vraag op 17 maart 2019 om 10:52.

Kun je dit zeggen:

1 geleider electronen “lopen” door deze stof als er een proton vrij is.
2 isolator heeft wrijving nodig om te geleiden.

Reacties

Jan van de Velde op 17 maart 2019 om 11:28
dag Paul,

nee en nee.

1) In een goede geleider (metaal) zijn er een heleboel elektronen (1-2 per atoom) die maar losjes worden vastgehouden door hun atomen, en dat wordt wel eens omschreven als een "elektronenzee". Die elektronen worden min of meer "gedeeld" door alle atomen in de buurt. 



In een zg halfgeleider (bijv silicium met daarin een "verontreiniging" van andere soorten atomen) kan dat effect dat jij beschrijft wel optreden, dwz dat een elektron alleen kan verhuizen naar een naburige plek waar die een gat vindt. In een heel versimpelde animatie zou dat er dan zó uitzien:



2) een isolator geleidt NIET. Nou is er geen enkele stof die een perfecte isolator is, met brute kracht (dwz heel hoge spanningen) kun je elektronen altijd wel door een stof duwen. Maar dat heeft niks met wrijving te maken. Ik denk dat je hier het effect van zg "statische elektriciteit" bedoelt? Moleculen aan het oppervlak van een niet-geleidende stof nemen er met wat aandringen een elektronnetje bij (of staan die af). Maar dat verspreidt zich dan nauwelijks door die stof, het stroomt niet, het is "statisch". En dat gaat maar om beperkte hoeveelheden: als een op de honderdduizend oppervlakte-moleculen zoiets overkomt heb je al een heel behoorlijke statische lading.  

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)