Vacuüm en druk

willem stelde deze vraag op 09 februari 2019 om 11:00.

hallo,

ik werk met een indampen die water verdamp uit melk .
de indampen word onder vacuüm gezet van ca -800 mbar. Het indamp lichaam is ca 20 meter hoog. Als de imdamper draait op water dan staat er ongeveer 50 cm water onderin het lichaam wat afgepomp word. Nu is er de discussie wat de druk bij de pomp is.
is dit gelijk aan 0,05 bar = 50 cm waterkolom of is dit lager omdat er onderdruk heerst boven de waterspiegel

Reacties

Jan van de Velde op 09 februari 2019 om 11:56
dag Willem,

een duidelijke schets van de installatie is bij dit soort vragen altijd wel handig....

Maar een "educated guess" dan:

Bij een "indamper" stel ik me voor dat er vloeistof in een onderdrukruimte gespoten/verneveld wordt, en dat er onderin (ingedikte) vloeistof wordt afgepompt, en bovenin (water)damp. 

absolute druk in de indamper is ≈200 mbar, aan de bodem van de tank is dat dan 200 mbar + 50 cmvk ≈ 250 mbar. Ingedikte melk zal een hogere dichtheid hebben dan water, en dus zal dat waarschijnlijk een tikje hoger zijn. 

Als het hart van het pomphuis van de pomp op dezelfde hoogte staat als de bodem van de indamper heeft die dus een zuigdruk van ca 250 mbara, (ongeveer 750 mbar onderdruk t.o.v. de atmosferische luchtdruk dus), ongeveer gelijk aan wat hij zou moeten doen als hij water uit een 7,5 meter diepe put zou moeten zuigen.

als het pomphuis nog een zekere afstand onder de bodem van de tank staat, dan telt die hoogte óók mee bovenop de 50 cmvk voor de absolute druk aan de zuigzijde van pomp. Of andersom, hoogte hart pomphuis hoger dan de bodem van de tank, dan gaat die hoogte er weer af. 

Heb ik de situatie goed ingeschat?

Groet, Jan
Willem op 09 februari 2019 om 12:48
Het is mij nu duidelijk Jan.
bedankt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)